Официалният представител на Външното министерство на Русия – Мария Захарова откри Форума по многополярността

В Москва започна пленарната сесия на Форума по многополярността, който се провежда под патронажа на Международното движение на русофилите.

Официалният представител на Министерството на външните работи на  Русия Мария Захарова откри Форума:

„Столицата на нашата страна  събра днес изтъкнати философи, политолози, журналисти, общественици, представляващи различни континенти, различни държави, различни философски концепции. Това наистина е изключително важно в наши дни, защото всичко, което виждаме днес е разделяне на човечеството по различни принципи или обединение на основата на антагонизъм към всички останали. Ето глобалните тенденции, които за съжаление, с всички темпове се внедряват в общественото съзнание.

Ние определяме обединителен дневен ред. Той няма предварителни условия, няма задължителен характер, не представлява вид диктатура, административен контрол, елементи на тоталитаризъм. Това е обединение на основата на онази добра воля, за която сега толкова малко се говори. Много говорят за свобода. Защо? Защото, когато казват „свобода“, най-често се натъкваме на подмяна на понятията. Свободата трябва винаги да се основава на добрата воля. Именно добрата воля е в основата на обединението, което нашата страна предлага“.

Припомняме, че на 26 февруари 2024 г. в Москва, под патронажа на Международното движение на русофилите, с подкрепата на Министерството на външните работи на Руската федерация и администрацията на Президента на Руската федерация, започна своето провеждане Форумът по многополярността. Форумът се открива в навечерието на Втория конгрес на Международното движение на русофилите, който ще се проведе на 27 февруари, вторник.

В руската столица се събраха около 350 представители от 130 страни по света – страни от Азия, Европа, Африка, Латинска и Северна Америка. Форумът е важна платформа за обмен на мнения на всички, които се интересуват от случващото се по света и в Русия и искат да се приобщят към руските културни, духовни и морални ценности.

Участниците обсъждат проблемите на многополюсния световен ред, диалога между културите и цивилизациите, защитата на традиционните ценности, противопоставянето на западната хегемония, отмяната на културата и упорито насърчаваното разрушаване на семейната институция.

Освен пленарната сесия, форумът ще включва секции „Глобалният Юг: Промяна на глобалната архитектура“, „Западът след хегемонията. Възможно ли е да се спаси европейската цивилизация?“, „Ролята на Китай в многополюсния свят“.

Международното движение на русофилите е създадено през 2023 г. на учредителния конгрес в Москва. То се обяви против разгърнатата русофобска кампания , както и в подкрепа на руското хуманитарно и културно присъствие в света, с участието на представители на различни държави, различни религиозни и политически убеждения.

През изминалата година Международното движение на русофилите се превърна в значима организация, която обединява хора от всички континенти, различни култури, които не се страхуват да заявят, че обичат и уважават Русия, нейната история, принос в световната култура, нейните хора и ценности.

Източник:

https://mir2023.site/2024/02/26/oficzialnyj-predstavitel-mid-rossii-mariya-zaharova-otkryla-forum-mnogopolyarnosti/