Николай Малинов: С фанфари и декларация приключи шестата Среща на върха на инициативата „Три морета“.

С фанфари и декларация приключи шестата Среща на върха на инициативата „Три морета“.

Забележителни за това събитие бяха два факта. Първо, ентусиазмът, с който САЩ подкрепят инициативата. За този ентусиазъм красноречиво говорят и приветствието на американския президент Байдън и участието в срещата на изпълнителния директор на Международния валутен фонд. Второ, дипломатическите знаци на страни, които не са настроени враждебно спрямо Русия – в София липсваха президентите на Чехия, Хърватия, Австрия и Словакия. Австрия показа пренебрежение като изпрати зам. външен министър, а Чехия и Словакия бяха представени от вицепремиери. Както забелязаха някои медии „Присъстващите на Софийския форум държавни глави са основно от ястребското крило срещу Русия“.

Трудно може да се посочи друга европейска инициатива, която да съчетава в себе си едновременно три „анти“.

Инициативата „Триморие“ е „антируска“, „антикитайска“ и  „антиевропейска“.

Инициативата е антируска. Тя се опитва да създаде „бент“ между Русия и Западна Европа. На нея САЩ възлага надеждата да изгради газова инфраструктура, чрез която да продават в Европа своя втечнен газ. САЩ ще налагат своите интереси и чрез изкупуване на дялове от тази инфраструктура. Пресен пример е купуването на 50% на „Овергаз“.

Инициативата е антикитайска. На традиционните пътища „Изток – Запад“, на „Пътя на коприната“ трябва да бъде противопоставена инфраструктура „Север – Юг“.

Двете „анти“ в прав текст се признават от американците. Американският конгрес е приел декларация за „Три морета“, в която се казва, че е „противодействие на руското и китайско злонамерено влияние“ (цит. по „Епицентър“).

Прелюбопитни цитати можем да намерим и в Източна Европа. Хърватският президент Зоран Миланович в свое изявление от 19 октомври м.г. казва, че е против страната му да участва „в изолацията на Русия, по начин, който смятам за глупав и вреден за Хърватия“.

Инициативата е антиевропейска, защото се опитва да обособи кръг от държави, предимно от бившия източен блок и да ги противопостави на Западна Европа. Разделена Европа е постоянна мечта на САЩ. Ухажването от страна на САЩ далеч надхвърля някакви си регионални икономически проекти. САЩ започнаха да се договарят с Русия и на всяка цена искат да попречат на Европа да се договаря с Русия. И в това намерение прекрасна работа могат да им свършат известните с русофобията си Прибалтийски републики, Полша, а от известно време и България.

Известно е желанието на Германия и Франция европейският диалог с Русия да бъде възобновен. Това желание ярко се открои след Женевската среща между Байдън и Путин. Известна е и нагласата на група страни от Източна Европа да се противодейства на този диалог. „Триморие“-то, инициатива, в което американците показват намерение активно да се месят, е прекрасно средство тези страни с русофобски нагласи да бъдат държани на бойна антируска нога. Антируското поведение на Европа работи срещу интересите на Европа. Ето, затова инициативата „Триморие“ е и антиевропейски проект.