Многополярността – д-р Ърнест Чилоемба Четембо

Механизми за появата на многополюсен свят

Реч на глобалната конференция за многополярността на 29 април 2023 г.

Аз съм от Република Конго. Аз съм дипломат, юрист, преподавател и дипломатически съветник на министър-председателя. Бих искал да благодаря на уважаемите организатори на това събитие, по-специално на Николай Малинов, Александър Дугин, Рафаел Мачадо, както и на всички модератори на нашата среща. За мен е голямо удоволствие и чест да участвам в обмен на мнения по въпрос, който надхвърля националните граници, но въпреки това е важен за тези граници. Говорим за появата на многополюсен свят.

Важността на тази тема беше съвсем основателно подчертавана от различни лица, чиито идеи формират общественото мнение в различни страни. Не мисля, че има какво да добавя към казаното от тях. Все пак, като възражение бих искал да изложа няколко тези, на които може да се основава увереността ни в необратимостта на посочения по-горе процес.

Многополюсният свят в международните отношения изживява нов век. В тази връзка трябва да отговорим на два въпроса. Какъв геополитически и правен ред очакваме е първият въпрос. И второ: какви са механизмите за възникване на многополюсен свят и кои са неговите полюси.

Отговаряйки на първия въпрос – какъв геополитически и правен световен ред очакваме – бих отбелязал следното. Ние живеем в свят, в който човек е в състояние безкрайно да разработва и произвежда оръжия, способни да унищожат планетата Земя за няколко минути, а вероятно и другите планети; в свят, където точно ни е  известно, че животът съществува само на тази планета Земя; и нямаме друг избор, освен да спасяваме живота, да пазим страни и народи, в резултат на което трябва да има минимално всеобщо съгласие за консолидиране на механизми, които гарантират сигурността на институциите на световната цивилизация.

Въпрос, който постоянно се повдига в хода на дебатите на ниво ООН, е въпросът за появата на система на мултилатерализъм и глобално управление. Днес човечеството се нуждае от многостранен подход, основан на принципите на универсалност и приобщаване, в рамките на който управлението на проблемите от международния дневен ред се осъществява с постоянна координация на действията между основните международни играчи, даже в условията на повсеместен конфликт поради неравнопоставеното съотношение на силите в света и често разнопосочните национални интереси. Това е, което оправдава съществуването на изключителни механизми на многостранност и глобално управление, като Общото събрание на ООН и Съвета за сигурност. Обратно, формите на регионален мултилатерализъм, практикувани в такива затворени за външни участници институции като G7 или G8, или в регионални организации като Европейския съюз и НАТО, не са сравними с формите на мултилатерализма на ООН.

От момента на приемане през септември 2000г. на Декларацията на хилядолетието, в която се потвърждава изключителната роля, която ООН е призвана да играе в тази нова глобална епоха, белязана от вече познатата концепция за глобализация, непрекъснато нарастващите предизвикателства, които международната общност никога не е решавала, все повече разширяват мащабите на приложението на глобалните механизми за управление. При обсъждането на универсалния и всеобхватен мултилатерализъм е необходимо да се съсредоточи вниманието върху опазването на мира и националната сигурност, за които Съветът за сигурност е колективен гарант. Не трябва повече да се прикрива проблемът за съществуването на НАТО и наличието на чужди военни бази на територията на други държави, особено на африканските.

Предложенията на президента Путин по отношение на гарантирането на общата сигурност на Европа трябва, при съблюдаване на надлежни условия, да се разпространят до всички континенти на Планетата, като по този начин се укрепи международната система за колективна сигурност. По този начин, очертаните контури на дейността и ръководната роля на ООН подсказват въпроса за средствата и механизмите, които правят това ръководство по-ефективно в управлението на работите на целия свят.

Общоизвестно е, че макар държавите-членки на ООН да имат де юре законни права, понастоящем не им се гарантира равна позиция и влияние в органите за вземане на решения. Процесът на вземане на решения в Съвета за сигурност е идеална илюстрация за продължаващия дисбаланс.

Вторият проблем несъмнено е по-сложен. Това е участието на недържавни субекти в процеса на вземане на решения. Възниква подобен въпрос, а именно как да се гарантира, че на международно ниво  дейността на тези недържавни субекти  се осъществява в партньорство с правителствата  на държавите, не застрашава конституционните институции на тези държави и не нарушава националния им суверенитет, а по-скоро допринася за постигането на  целите на ООН.

Вторият въпрос, който искам да засегна накратко в отделеното ни време, са механизмите на възникване на многополюсния свят и неговите полюси. Позволете ми тук да говоря откровено за проблема за ролята на Руската федерация и Съединените американски щати в изграждането на нов световен ред. Състоялата се през през юни 2021 г. в Женева, Швейцария първа среща между президента на Руската федерация Владимир Путин и президента на Съединените американски щати Джо Байдън, се превърна в обект на надежда за държави далеч зад пределите на Европа. Имаше надежда за постигане на консенсус, за който току-що говорих в момента. Въпреки отбелязаните различия по много въпроси, особено по отношение на правата на човека или кибератаките, двамата лидери оцениха високо обмена на мнения. Тази среща беше първият положителен сигнал, но, за съжаление, не можа да устои на хода на събитията, особено в светлината на избухването на украинската криза. При изграждането на многополюсен свят може да се разсъждава и върху ролята и възможностите на БРИКС ефективно да наложи по-голяма многополюсност на света. Отбелязахме тази седмица, че все повече  страни, особено африкански страни, биха искали да се присъединят към БРИКС – те са 19 , а може би и малко повече – което демонстрира способността на БРИКС да ребалансира многостранните отношения в международен мащаб. Благодаря още веднъж на всички вас за търпението да ме изслушате.

Източник:

https://katehon.com/ru/article/mehanizmy-vozniknoveniya-mnogopolyarnogo-mira