МНОГОПОЛЯРНОСТТА СТАВА ГЛОБАЛНА ТЕНДЕНЦИЯ

На 29 април 2023 г. се проведе международен онлайн форум за многополярността, иницииран от Nova Resistência (Бразилия), Инициативата за нов международен ред (Турция), Международното евразийско движение (Русия), Форумът на мислителите (Китай) и Международното движение на русофилите.

 За разлика от така наречения Глобален форум за демокрация, иницииран от определени политически кланове в САЩ, където дискусията се проведе сред сателитите на Вашингтон, а самият дневен ред беше наложен от Белия дом, това мероприятие беше открито, свободно и плуралистично, както свидетелства от докладите на лекторите и широчината на темите. Въпреки че ключовата идея беше многополярността, бяха обсъдени не само възникващата полицентрична структура на света с нови центрове на власт, но и въпроси на идеологията, правата на хората, технологиите, културата, политиката, икономиката и финансите, науката и образованието. Шест секции (Югоизточна Азия, Западна Азия, Евразия, Африка, Европа, Америка) събраха около сто лектори от повече от шестдесет страни, включително настоящи и бивши министри, високопоставени политици и дипломати, учени и изследователи, представители на не- правителствени организации и политически партии, дейци на изкуството и интелектуалци.А фактът, че онлайн маратонът беше организиран от пет различни структури, говори за неговия приобщаващ характер, където интересът към участие ни принуждава да се отхвърлят противоречията (които например могат да възникнат между участници от Китай и Индия, или Пакистан и Индия) и отговорно да се обсъждат поставените теми.

Председателят на Международното движение на русофилите и председател на Национално движение „Русофили“ в България Николай Малинов отбеляза в уводната част, че „борбата за многополюсен или еднополюсен свят е основната характеристика на съвременния свят. Ние, защитниците на многополюсен свят, разбираме, че истината е на наша страна, тъй като всеки индивид, всеки народ, всяка нация имат право на собствена идентичност и самостоятелно определяне на своето бъдеще“.Откривайки форума, философът Александър Дугин посочи, че за създаване на реален полюс на един многополярния свят, е необходимо да се насърчи регионалното сътрудничество, консолидацията на всички ресурси на културата на цивилизациите, които трябва да бъдат обединени за формиране на суверенитет. Той отбеляза, че на Русия не й е достатъчно просто да бъде полюс, „В този смисъл Китай е на прав път, като кани други страни да участват в големия проект „Един пояс, един път“, така че е необходима интеграция с Индия, ислямския свят, Африка, Латинска Америка“. Александър Дугин също добави, че още сега ще бъдат определени нови правила за цялото човечество.

В речта си руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че „движението към глобална многополярност е факт, геополитическа реалност“, изброявайки редица платформи, места и организации на световното мнозинство. Неслучайно по-рано, говорейки в ООН, ръководителят на руското външно министерство отбеляза, че западното малцинство не може да диктува условията си на никого. В изказването на колегата му от Република Абхазия Инал Ардзинба  също така е отбелязан  потенциалът на колективния не-Запад и прозвуча остра критика към САЩ и техните сателити. Инал Батувич каза, че „днес все повече и повече държави заявяват своята привързаност към полицентричен свят, който трябва да се основава на принципите на спазване на международното право, равенство, зачитане на правата на малките народи и нации“. Мария Захарова, Директор на Информационния департамент на Руското външно министерство, също обърна внимание на лишеният от съдържание  форум за демокрация, който се проведе от Съединените щати, където на практика от истинската демокрация не е останало нищо. „Многополярността, основана на истинския суверенитет на народите и цивилизационното многообразие, ще допринесе не само за уреждане на политически конфликти, не само за изграждане на справедлив ред за всички и за всеки участник в международното общуване, не само за противодействие на опитите за установяване на диктат и хегемония, но също и за създаване на наистина демократично общество, свободно от намеса във вътрешните работи на независими държави, както политически, така и идеологически “ – отбеляза Мария Захарова.

Заместник-председателят на Световния руски народен съвет, основател на телевизионния канал Царград и председател на «Царград» Константин Малофеев отбеляза провала на западната концепция за еднополярност и проекта за края на историята, формулиран от Франсис Фукуяма.

Вместо това той посочи цивилизационния подход, разработен още от Николай Данилевски, отбелязвайки, че „Всяка цивилизация е самобитна. Тя има свои собствени ценности, има свои собствени мечти и свои идеали. И сега изпод камъните на глобалисткия либерален диктат, който беше наложен на света от американската хегемония, се появяват красиви цветя – цветята на бъдещето на 21 век, в който всички цивилизации ще играят еднаква роля.Всяка от цивилизациите, всеки от тези полюси ще има своя собствена съдба. Всеки от тези полюси ще има собствено бъдеще.“

Съчетание от теоретични тези и практически предложения се редуваха в програмата на форума. Така бразилският журналист и политолог Пепе Ескобар предложи стратегия за борба с хегемонията на Запада. Според него е необходимо да се противостои на стария световен ред, използвайки оръжията на самите англосаксонци. По-специално, геополитическият наратив трябва да бъде преобърнат, т.е. трябва да се намери алтернатива на долара като международна резервна валута, както и на информационните потоци, които сега са повсеместно разпространени. А лидерът на турската партия „Ватан“ Догу Перинчек призова другите страни да признаят Крим, както и ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област за неделима част от Русия.

Несъмнено са нужни следните стъпки – умело съчетаване на теоретични разработки, въвеждане в текущата политика на елементи, които укрепват основите на многополярността, създаване на устойчиви стратегически комуникации. Организаторите на тази конференция ще продължат да се занимават с всичко това, като привличат нови участници и нови страни.

Онлайн мероприятието продължи около 17 часа, на което прозвучаха много полезни и интересни тези. Многочислени  СМИ от различни страни отбелязаха значимостта на събитието.

Източник:

https://katehon.com/ru/article/mnogopolyarnost-stanovitsya-globalnym-trendom

error: Съдържанието ни е авторско!