В началото на 2024 г ще се проведе Конгрес на Международното движение на русофилите

Конгресът на Международното движение на русофилите (МДР) е планиран за началото на следващата година, съобщава ТАСС. По думите на руския външен министър Сергей Лавров това ще бъде първият редовен форум на Движението. Той заявил това по време на реч на заседание на комисията на Генералния съвет на партия „Единна Русия“ по международното сътрудничество и подкрепа на сънародниците в чужбина.

Учредителният конгрес на МДР се проведе в началото на пролетта, напомнил Министърът на външните работи. Той също така препоръчва на всички да обърнат внимание какви възможности има Международното движение на русофилите. МДР не само съдейства за развитието и укрепването на връзките между народите на различните страни, но и популяризира най-добрите постижения на руската култура.


Към движението се присъединяват все повече нови поддръжници и съмишленици от чужбина. Този формат може да бъде допълнен с вътрешнопартийно измерение, уточнява Сергей Лавров.

Както съобщава „Русский мир“, дейността на МДР е насочена към популяризиране на русофиллството в международното пространство и борбата с русофобията в света.

Председателят на МДР Николай Малинов съобщи, че движението ще се старае да разкрива свои клонове във всички страни, където това не противоречи на местното законодателство, а там, където това се окаже невъзможно, ще се съсредоточи върху частни инициативи по места.

На 14 март в Москва се проведе учредителният конгрес на Международното движение на русофилите. В него участваха представители на около четиридесет държави. Конгресът се проведе в период на опити на западните страни да отменят руската култура и да представят Русия в негативна светлина. Срещата имаше за цел да покаже, че хората по света симпатизират на Русия, осъзнават ролята на руската цивилизация в историята и подкрепят политиката на Москва.

Източник:

https://russkiymir.ru/news/314662/