В Италия се създаде представителство на Международното движение на русофилите

На 12 юли в Милано беше открито Представителство на МДР. Целта на представителството е осъществяване на инициативи, свързани с проектите и насоките на МДР на територията на Италианската република, в областта на русофилството и защитата на руската култура.

За председател на представителството беше избран д-р Елисео Бертолази, а за заместник-председател – д-р Мирко Преатони. На събитието присъства генералният консул на Руската федерация в Милано Дмитрий Щодин.

Приветствие по повод откриването на италианското представителство отправи председателят на МДР Николай Малинов. В словото си той потвърди важността на насърчаването на действия и инициативи за борба с русофобията:

„Разбира се, нашето бойно поле е културното, това е борба за символи, това е борба за истина, това е борба за ценности“.

След това гостите се насладиха на изпълнение на виолончело, прозвучаха две произведения на Чайковски.

Италианската секция на МДР подписа протоколи за сътрудничество с Асоциация „Венето Русия“, с Асоциация „Руски дом“ във Верона и с руския „Център за филмови фестивали и международни програми“. Още следващата есен те възнамеряват да започнат да реализират културни инициативи, способни да противодействат на русофобията, която, за съжаление, се прояви и в Италия.

Всички участници получиха като подарък книжки с различни руски литературни произведения.

Автор: Елизео Бертолази