ВТОРА СРЕЩА НА ВЪРХА И ИКОНОМИЧЕСКИ И ХУМАНИТАРЕН ФОРУМ РУСИЯ – АФРИКА «ЗА МИР, СИГУРНОСТ И РАЗВИТИЕ»

На 27-28 юли 2023 г. в Санкт Петербург ще се проведе Втората среща на върха и  Икономическият и хуманитарен форум Русия-Африка «За мир, сигурност и развитие». Участие в срещата са потвърдили представители на 49 африкански страни. Около половината от тях ще бъдат представени на най-високо ниво.

Една от секциите на срещата – «Развитие на русофилското движение в Африка» – се организира от Международното движение на русофилите. В секцията ще се обсъждат въпроси за използването на инструменти на „меката сила“ на Русия в Африка, в отговор на започнатата от Запада кампания по русофобия, разширяване на изучаването на руската история и култура, руския език на африканския континент.

Срещата на високо равнище Русия-Африка е ключово и най-мащабното събитие в руско-африканските отношения. Целта на мероприятието е да насърчи укрепването на сътрудничеството между Русия и африканските страни във всичките му измерения: политика, сигурност, икономика, научно-техническа, културна и хуманитарна сфера.

Икономическият и хуманитарен форум, който ще се проведе в рамките на Втората среща на върха Русия-Африка, е уникално събитие в отношенията на Русия със страните от африканския континент.

Предстоящият форум е предназначен да разнообрази формите и сферите на руско-африканското сътрудничество, както и да определи тяхното развитие в дългосрочна перспектива.

Традиционно откритите дискусии на деловата програма на събитието ще засягат най-актуалните теми от руско-африканската програма.