Чуркин: СС на ООН се опитва да съедини подходите на Малайзия и Русия за катастрофата на Boeing-а

Съветът за сигурност на ООН се опитва да „намери общ знаменател“ и да съедини подходите, изложени в двата проекта на резолюция – руския и малайзийския, касаещи се до катастрофата на Boeing в Украйна. Това съобщи пред журналисти постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин след резултатите от закритото заседание на Съвета за сигурност, свикано по инициатива на Русия.

„Никакви твърди резултати или споразумения не са постигнати, но все пак, според мен, е много важно това, че ние се разделихме с идеята да намерим общ знаменател и да опитаме да разгледаме, както подхода, предложен от малайзийската страна, така и подхода, предложен от нас, и да ги обединим, за да може Съветът за сигурност да помогне да бъде направена следващата стъпка“, цитира думите на дипломата ТАСС.

Чуркин отбелязва също, че Русия предлага да се усили ролята на генералния секретар на ООН в разследването на авиокатастрофата.

„Ние призовахме за активизиране на ролята на генералния секретар, предвидена от резолюция 2166. Има редица положения за по-дълбокото въвличане на всички заинтересовани страни в провеждащото се разследване. Ние не крием, че имаме редица въпроси относно това, как се е водило разследването“, каза още дипломатът. По неговите думи, по време на закритото съвещание представителите на другите страни в Съвета за сигурност са настоявали, че то се води „безупречно“

„За нас най-важното е да се разбере каква полезна роля може да продължи да играе Съветът за сигурност“, отбеляза Чуркин. Според него, към момента не са назначени никакви по-нататъшни консултации по проекта на резолюцията. Постоянният представител на Русия също така не се нае да изрази предположения по повод на това, кога ще бъде възможно разглеждането на документа. „Засега трябва всички да асимилираме състоялото се днес обсъждане. Ще видим какво ще стане по-нататък“, подчерта той.

Постоянният представител на РФ изрази увереност, че Съвета за сигурност на ООН е способен да постигне достойно решение по резолюцията.

Дипломатът призова да не се избързва с приемането на резолюция за катастрофата на Boeing, особено при положение, че още не е приключило разследването на трагедията, провеждано от холандската страна. „Не виждам никакви основания за това да бързаме. По-рано казваха: „нека предприемем нещо около годишнината“. Не е съвсем ясно обаче, защо. Това е трагична дата, която трябва да бъде отбелязвана с минута мълчание, както се полага при скръбните мероприятия, а не с производство на някакви документи, изготвени по спешност. Струва ми се, че това бързане е преодоляно, а ако се работи спокойно и внимателно, то може да се стигне до достойно решение. Надявам се, че именно това ще се случи“, каза Чуркин.