Червеният кръст за Украйна: престъпления без срок на давност

В югоизточните региони на Украйна, където ежедневно загиват мирни жители, е необходима хуманитарна мисия.

С такова предложение се обърна руският външен министър Сергей Лавров към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа, към Международния комитет на Червения кръст(МКЧК) и ООН. По-рано МКЧК официално призна, че в Украйна се води война. Но Киев и неговите западни спонсори не реагираха по никакъв начин на това призноние: за тях това не е изгодно.

Лавров  изпрати официално обръщение в международни организации с молба да организират хуманитарна мисия в югоизточните региони на Украйна. Според руския министър, е необходимо изпрощането на хуманитарна помощ в Луганск и Донецк под егидата на Червения кръст. Ръководителят на руското външнополитическо ведомство вече е обсъдил този проблем с президента на МКЧК Питър Маурер.

През последните дни в резултат от обстрела на украинската артилерия и атаките на авиацията, Луганск остана без електричество, вода и комуникации. В Донецк няма електричество в няколко големи райони. В града има продукти, но сега проблемът е, как да бъдат съхранени. Но най-главното са десетките ранени и убити в резултат на атаките на украинските военни и наемниците мирни граждани. За евакуацията на пострадалите е необходим хуманитарен коридор, но Киев упорито игнорира молбите за неговото създаване.

Миналата седмица информационните агенции съобщиха, че МКЧК квалифицира ситуацията в Украйна като „вътрешен конфликт, близък до състояние на война”. Руският Червен кръст се обърна към Женева, където да потвърждят или опровергаят информацията, но от там засега няма официален отговор.

Да се отрича фактът, че Киев води война срещу собствения си народ, вече не е възможно. Наложи се Агенцията на ООН по делата на бежанците в кайнна сметка да признае, че от началото на годината 730 хиляди души са избягали от Украйна в Русия. За съжаление обаче, западните столици вече не могат да променят реториката си, смята политологът и аналитикът Матеуш Пискорски.

„Да се признае това, че съществува хуманитарен проблем и проблем с бежанците, означава, че Киев не е в състояние да гарантира сигурността, здравето и живота на собствените си граждани в югоизточните региони на страната, които са подложени на т.н. „антитерористична операция”. И затова би било неудобно за Киев и неговите спонсори да признаят, че в действителност в сегашното си състояние Украйна не е нормална държава“, счита Пискорски.

Съществуват и по-сериозни причини за нежеланието на Европа да се вслуша в оценките за ситуацията в Украйна. Признаването на факта, че там се води война, ще промени не само политическите, но и юридическите елементи на конфликта. В такъв случай, всички виновни за масовото унищожение на мирното население ще попаднат в графата на обвинените във военно престъпление. А такива действия нямат срок на давност.

Източник: Гласът на Русия