Убиецът на ПРО „Рубеж“ излиза на позиция: последно предупреждение към САЩ

Стратегическите сили за ядрено сдържане на Русия предстои да бъдат оборудвани с нов ракетен комплекс. Неговото име е РС-26 „Рубеж“. Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин нарече комплексът „убиецът на ПРО“, като в това се подразбира, че неговите бойни блокове не са в състояние да бъдат прехванати нито от съществуваща, нито от перспективна система за противоракетна отбрана. Но най-важното е, че в Русия е създадена балистична ракета, способна да порази цел във всяка точка в Европа, при това без да нарушава Договора за ликвидиране на ракети със средна и малка далечина (РСМД).

Русия нееднократно е предупреждавала САЩ, че „появата на нови американски бази за ПРО в Полша, Румъния и други европейски страни няма да остане без отговор“.

На практика няма информация за РС-26. Ракетният комплекс (с работните названия „Авангард“ и „Рубеж“) е твръдогоривна МБР с усъвършенствано бойно оборудване и разделяща се главна част (РГЧ). Миналата година командващият Ракетните войски със стратегическо предназначение генерал-полковник Сергей Каракаев съобщи, че РС-26 ще бъде по-лека от „Ярс“. Според него, ракетата се планира да бъде изстрелвана от подвижен грунтов комплекс, като вариант за изстрелване от силоз за нея не е предвиден.

Както и в случая с „Топол-М“ и „Ярс“, разработчик на новата ракета е Московският институт за топлотехника (МИТ), което позволява да бъдат направени някои паралели между „старите“ и „новите“ ракетни комплекси. Една от основните бойни особености на „Топол-М“ и „Ярс“ например, е резкият в сравнение с предишните поколения старт. Той продължава по-малко от 5 минути. Поради тази причина за средствата за наземна ПРО е изключително трудно да фиксират самия факт на провеждането му. За това време тази ракета дори от Полша или Румъния няма да може да бъде прехваната от ракета-прехващач от системата за наземна ПРО.

Освен това, според конструкторите, полетът на „Топол-М“ и „Ярс“ заради използването на допълнителни двигатели се извършва не по класическа парабола, а както при крилата ракета, с постоянна промяна на височината и посоката на полета. Това на свой ред още повече затруднява прехващането на машината от средствата за НПРО по време на полета. В крайния етап на траекторията, „Топол-М“ и „Ярс“ доставят в първия случай една, а във втория няколко хиперзвукови маневриращи ядрени бойни глави с индивидуално насочване, влизащи в атмосферата със скорост близо 10 км в секунда. Съвременните средства за радиолокация на системите за наземна ПРО не виждат цели, летящи със скорост над 5 км в секунда. Затова в случая с руските ракети американската ПРО се оказва скъпоструващ и безполезен боклук. В този контекст, появата в Русия на РС-26 бе наречена в Конгреса на САЩ „безпрецедентна заплаха за националната сигурност на САЩ през последните 30 години“.

„Възможностите на Русия за ракетно сдържане нарастват, което може да предизвика допълнителни трудности за защитата на територията на САЩ от потенциална заплаха, – заяви в Сената ръководителят на командването на военно-космическата отбрана на Северна Америка (NORAD) адмирал Уилям Гортни. – Русия се придвижва към целта по разгръщане на крилати ракети с широк радиус на действие с обикновено оборудване и с все по-голямо разстояние от целта при изстрелване от тежки бомбардировачи, подводници и наземни бойни единици. Това разширява инструментариума от гъвкави възможности за сдържане в разпореждане на Кремъл до ядрено ниво (въвеждане на военни действия). Ако тази тенденция продължи, с времето NORAD ще се сблъска с нарастващи рискове за нашите възможности да защитим Северна Америка от въздушна, морска и ракетна заплаха от Русия“.

В отговор на това руският вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви в свойствения за него маниер, че съчувства и разбира безпокойството на американците от увеличаването на възможностите на руските въоръжени сили.

„В Америка с тревога отбелязаха нарастващите възможности за ракетно сдържане. Много им съчувствам. Как добре ви разбирам!“, написа Рогозин в Twitter.

Разгръщането на новата РС-26 „Рубеж“ ще започне строго по график – през 2016 г. Съдейки по информация на ТАСС, първа ще бъде въоръжена с него 29-та гвардейска дивизия в Иркутск.

Сега вече смело можем да предположим, коя именно ракета ще „превозват“ из страната новите железопътни комплекси „Баргузин“. Според Каракаев, те ще постъпят във въоръжение през 2018 г.