„Тюлпан“: Най-мощният ядрен миномет отново е в строя

Автор: Вадим Матвеев.

Артилерийските части от Източния военен окръг получиха на въоръжение повече от десет миномета „Тюлпан“ (лале – бел. пр.), предназначен за унищожаването на добре укрепени съоръжения от полеви тип. През последните 10 години това ефективно и плашещо оръжие практически не се използва от войските, но сега самоходните установки бяха разконсервирани.

Самоходните миномети 2С4 „Тюлпан“ с калибър, превъзхождащ западните си аналози, бе практически снет от въоръжение. Данните за 2015 г. показват, че в Русия са останали 430 единици от този вид оръжие, то се съхранява в складови бази, но ефективността му не предизвиква никакви съмнения дори и 43 години след като „Тюлпан“ е приет на въоръжение.

Номенклатурата на възможностите за стрелба на „Тюлпан“ включва фугасни, запалителни, управляеми, касетни, неутронни и ядрени заряди, някои от тях могат да поразяват цели на разстояние от около 20 километра.

От тези боеприпаси най-съвременни са управляемите мини, които са съставна част от комплекса 1К113 „Смелчак“. На разположение в боекомплекта на тази система са 240 мм коригируем заряд 3ВФ4 с фугасен снаряд 3Ф5, лазерен целеуказател-далекомер 1Д15 със средства за синхронизация 1Ф35К и 1А35И. Мощната, 134-килограмова мина за комплексите „Смелчак“ и „Смелчак-М“, за да повиши точността си на поражение в на последния етап, се „осветява“ с лазерен лъч. При това, продължителността на процеса е сведена до минимум, което не позволява на противника навреме да създаде смущения и да попречи за унищожаването на обекта.

Осколъчният касетен боеприпас на миномета 2С4 „Тюлпан“ може да поразява площ, равняваща се на четири футболни игрища. Мощността на един изстрел от този миномет унищожава цел, недостъпна за което и да било друго артилерийско оръдие. Освен това, за тази изключително мощна самоходна система бе създадена мина със специален заряд – ядрена.

Артилерийско и високоточно

Но все пак, едва ли не главната специфика на миномета 2С4 си остава възможността да стреля под така наречения „ъгъл на максимално възвишение“. Същността на тази стрелба се състои, освен в уникалните характеристики на оръдието, в това че минометът използва специална управляема мина, с която опитните артилеристи могат да правят точкови попадения, сходни с тези на високоточните авиационни бомби.

Екипажът се състои от пет души, които могат за броени минути да разгърнат 2С4 „Тюлпан“ в бойно положение. За самоходния миномет не е проблем и своевременно да изостави позицията си, след като е нанесъл удар по противника.

Високата маневреност и проходимостта на батареите, оптимизацията на действията на екипажите на машините чрез автоматизация на процесите по обслужването, съвкупно с липсата на необходимост от ръчна подготовка на бойните позиции правят от 2С4 „Тюлпан“ оръжие, което може да се използва в хода на бойни действия в градски условия и при щурма на укрепени позиции на противника в отбранителни пунктове.

2С4 „Тюлпан“ е използван от съветската армия по време на конфликта в Афганистан. Руските войски прилагаха разрушителната мощност на миномета и по време на първата война в Чечения, унищожавайки с негова помощ струпването на жива сила на противника и точкови цели. Например с помощта на тези миномети бяха разрушени мощните укрепления, създадени от терористите на територията на рафинерията в Грозни.

„Тюлпаните“ постъпват на въоръжение в съвременните руски войски благодарение на наскоро обявеното увеличение числеността на артилерийските подразделения. Те вече се формират, но засега се въоръжават със старата материалната част, докато започне серийното производство на най-новата самоходна гаубица „Коалиция“, затова най-мощният в историята на артилерията ядрен миномет „Тюлпан“ получи шанс да се прероди за втори път.

„Тюлпан“ разполага с 240-мм оръдие и е най-голямата самоходна установка от серията, състояща се от имена на цветя: „Гвоздика“ (карамфил), „Акация“, „Гиацинт“ (зюмбюл), „Пион“ (божур).

 

Източник: Руски Дневник.