Събират най-прочутите български съкровища в Пловдив

13 от най-знаковите съкровища у нас ще бъдат събрани за мегаизложба в Пловдив. Тя ще е в Археологическия музей и е свързана с избора на града за Европейска столица на културата. Сред тях са оригиналите на Панагюрското, Рогозенското, Вълчитрънското и Варненското халколитно съкровище, потвърди директорът на музея доц. д-р Костадин Кисьов. Ще бъдат наредени и емблематични експонати от българското Средновековие и Възраждане, допълни той.

„Още в първите дни на 2016 г. започваме с подготовката на мегаизложбата, която ще отнеме доста време“, допълни Кисьов. Той съобщи, че и т.г. Археологическият музей в Пловдив е шампион по приходи и посещения. Над половин милион лева са влезли от изложби и проекти, а хората, минали през витрините, са стотици хиляди.

160 000 лева донесе на музея Панагюрското съкровище от участието му в знаменитата изложба „Легенда за златото“ в Япония. В нея участваха и други пловдивски шедьоври. „Освен че носят пари, нашите експонати рекламират Пловдив наравно със столици като Париж, Лондон, Рим и Атина“, допълни директорът.

Пловдивски уникати гостуваха и в престижната изложба „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра. Там бяха изложени част от съдовете на Панагюрското съкровище, златният тракийски нагръдник, открит от доц. Кисьов в Калояново, както и безценните находки на проф. Богдан Филов от Дуванлий. Печалбата на Пловдив от Лувъра е 60 000 лева.

Световноизвестният музей пък гостува в града на тепетата с изложбата „Среща с египетски жрец“, видяна от 70 000 души в рамките на месец. Тя беше открита от министъра на културата Вежди Рашидов и френският посланик Ксавие дьо Кабан.

„Античните богатства на Брестовица“ с реставрирания параден шлем от І век предизвикаха фурор сред посетителите. Техният брой за пет месеца се изчислява на 120 000.
„През 2016 г. археолозите предприемат мащабни разкопки на епископската базилика и Небет тепе в Пловдив. Находките от тези емблематични обекти ще обогатят колекцията ни“, убеден е доц. Кисьов.