"Селото" до Москва е дом на руския елит

Докато в Русия средно на човек се падат по 18 кв. м жилищна площ, а повече от 80% от домовете са или в панелки, или в къщи без елементарни удобства, има едно място край Москва, където се шири политико-икономическата върхушка на страната.

Днес Рубльовка е символ на богатството и успеха независимо на каква цена са постигнати. Селището е западно от Москва по т. нар. Рубльово-Успенско шосе. Барвиха (тук е резиденцията на президента Путин), Горки 2, Горки 8, Жуковка, Николина гора… са като софийските Бояна, Драгалевци, Симеоново и са най-търсени за живеене. Природата е красива, въздухът е чист, в района няма промишлени производства и никога няма да има, както може да се досетим. Тук са се заселили бизнесмени, прочути актьори и режисьори, звезди на шоу бизнеса, изплували от нищото паралии. Ако живееш на Пето авеню в Ню Йорк или в парижкия „Златен триъгълник“ (между „Шан-з-Елизе“, авеню „Монтен“ и авеню „Жорж V“), няма съмнение, че банковата ти сметка е за завиждане. В Рубльовка кодът е същият. Надпреварата в закупуването на най-хубав и скъп имот по тези райски места е довела до умопомрачителни цени. Рекордът е бил поставен през 2005 г., когато за 100 кв. м земя в Жуковка са поискани 200 000 долара!

Убедена съм, че ако богат западняк има 1 млн. долара, той никога няма да даде 200 000 от тях за прочута марка кола. А новите руснаци биха направили точно това, защото живеят и харчат като за последно. Хвърлят луди пари за показност, което обяснява и броените неотдавна 57 млн. долара за имот с основна сграда, спортен комплекс, къща само за приеми и още две – за гости. Предлаганите в сайтовете за имоти вили и къщи стартират от 10 млн. долара, но специалисти в бранша казват, че повечето от суперлуксозните имения не попадат в зрителното поле на обществото. Понякога обаче има изтичане на информация. За изграждането на най-елитните, изключителни във всяко отношение къщи, са привлечени архитекти от цял свят – холандци, французи, англичани. Списание „Салон“ публикува преди време материал за имота на новобогаташ, но не в Рубльовка, а около Санкт Петербург, което не пречи да се направят изводи за живота на съвременните руски крезове: „Имението е предназначено за представителни цели – да посреща високопоставени гости. Затова всичко е направено така, че да ги поразява – архитектурни обеми, височина от 14 м на залите, тържественост на мраморните стълбища, колоните, стените. А мраморът за скулптурите авторът на проекта е избирал лично в Италия…“
В Рубльовка намаляват все повече местата за строеж. Къщите вече са едва ли не една върху друга, става все по-задушно да се живее в това гето за богаташи, където зад 5-метровите огради най-изолирани се чувстват възрастните хора и децата. Тийнейджърите отиват да учат в престижни колежи в чужбина и никога повече не се връщат. Отливът на млади хора и презастрояването след време ще доведат до разкошно бавно угасване на Рубльовка, вещаят песимистите. И днес всеки трети имот пустее или е обявен за продажба. Андрей Макаревич – фронтменът на легендарната руска група „Машина времени“, който напусна богаташкия оазис, беше казал в едно интервю: „Никога не съм мислил, че с такава скорост всичко ще бъде застроено с чудовищни съоръжения. Рубльовка вече няма поле. Какъв е смисълът да живееш като в затвор зад високи огради не ми е ясно“. А известен руски пианист допълва: „Това е съвсем различен социум, в който аз – човек, възпитан в традициите на руската интелигенция, нямам място“.

На земите на днешната Рубльовка през XV век се простирали полята и горите, които владеел цар Иван Грозни. Те били богати на дивеч, затова тук често се провеждал царският лов (явно като спомен за него е скъпарският ресторант „Царская охота“ на прочутия Аркадий Новиков). Царят разпределил земите между своите приближени (нищо ново под слънцето!), а в по-късните векове се заформили 16 княжески и 4 графски имения. Октомврийската революция сменила собствениците. Тук се настанили да живеят Ленин, Сталин и техни съратници. Започнали да се строят държавни вили за височайши чиновници и за най-известните представители на научния и културен елит на СССР. След разпада на великия съюз Рубльовка се превръща в истински феномен. Било не толкова удобно, колкото модно да се заселиш тук.

НЛО за Наоми Кембъл

Запознати с бита и „особеностите“ на Рубльовка твърдят, че ако тук ви видят да карате 3-годишен мерцедес, ще ви сметнат за банкрутирал. Затова показността и надпреварата кой е по-, най- са в чудовищно състезание. По-трезвите разсъждават така: „Рубльовка е изложба, която показва как не трябва да се живее. Количеството драми, които стават на 1 кв. м – разводи, изневери, лични трагедии, е най-високо в Русия. А какво да кажем за нещастните жени там?“ Преди около 7 г. бизнес дамата и съпруга на преуспяващ бизнесмен Татяна Огородникова за пръв път описа откровено семейния живот на олигарсите в скандалната си книга „Брачен договор, или кой кой е“. „Известни са ми семейства, където мъжът едновременно издържа жена си и трите си деца паралелно с три мили момичета, всяко от които има по 2 деца от този мъж…“ Както се вижда, богатите също плачат. „Най-прясна“ за окайване е случката с Наоми Кембъл. Дом за 20 млн. долара, подобен на космически кораб, проектира за нея в Рубльовка знаменитата английска архитектка от иракски произход Заха Хадид по заръка на гаджето на Наоми – олигарха Владислав Доронин. След като работата се разсъхна (той замени топмодела с по-млада), днес НЛО-то пустее. Милиардерът обяви след разлъката им, че й го подарява все пак, но тя отказа да го приеме. Засега.

 .