Секретното съвещание в Ливадия

На 3  октомври 1876 в Ливадия Александър II  свикал тайна среща, на която присъствали престолонаследникът Александър, великият княз Николай Николаевич и редица министри. На срещата било решено, че заедно с продължаването на дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта на Балканите е необходимо да започне подготовката за война с Турция. Основната цел на военните действия трябва да бъде Константинопол. За постигане на тази цел се предполагало да бъдат мобилизирани четири корпуса, които ще преминат р. Дунав, близо до Зимница, ще се придвижат  към Адрианопол (Одрин), а оттам и към Константинопол по една от двете линии: Систово (Свищов)  – Шипка и Рушчук (Русе) – Сливно (Сливен). По втората линия в този случай, ако е възможно в самото начало, да се завладее Рушчук. Били са назначени  командирите на действащите войски: на Дунав – великият княз Николай Николаевич;  на Кавказ – великият княз Михаил Николаевич. Решаването на въпроса – да има или не война – било в зависимост от изхода  на дипломатическите преговори…

На 5 октомври 1876 г. в Ялта пристигнал английският посланик в Русия, лорд Август Лофтус, а два дни по-късно той бил приет в Ореанда (селище от градски тип в Ялта, във вилата  на Великия княз Константин Николаевич) от княз Горчаков.

И. К. Айвазовский. Вид в Ореанде. 1858 год

На 21 октомври в Ливадия, се е провел откровен разговор между Александър ІІ  и лорд Лофтус. Царят изразил съжаление, че в Англия изпитват отживяла подозрителност по отношение  на руската политика и постоянно се опасяват от приписваните на Русия агресивни и завоевателни планове.  Колко пъти той тържествено е заявявал, че не иска завоевания, че не се стреми да увеличи своите владения, че не е имал никакво желание или намерение да завладее Константинопол. Всичко, което се говорело или писало за намеренията на Петър Велики или за мислите на Екатерина II, са били илюзии и призраци, които никога не са съществували в действителност и той самият, Императорът, смятал придобиването на Константинопол за бедствие за Русия.

Александър II „тържествено и сериозно“  дал  „свещена честна  дума“, че не възнамерява да придобие Константинопол и добавил, че ако обстоятелствата го принудят да  завземе част от България, то ще бъде само за известно време, докато не се осигури мир и сигурност на християнското население.

 

Резултат с изображение за ливадия ялта

Източници:

http://militera.lib.ru/h/shirokorad_ab2/15.html