СЕВЛИЕВЦИ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗАХА ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА

С поклонение пред гроба на червеноармейците Максим Щербин и Николай Болдырев в стария гробищен парк на града севлиевци отбелязаха 79-годишнината от Деня на Победата над хитлерофашизма. Събитието бе организирано от ОД ”Русофили” и руски клуб „Ромашка”.

Паметта на съветските воини почетоха представители на БСП, партия „Възраждане”, Гражданско сдружение „За Севлиево” и Български антифашистки съюз. На поклонението присъстваха дипломати от Посолството на Русия в България.

Председателят на руски клуб „Ромашка” Светлана Петкова поздрави присъстващите с празника. Кратка справка за живота на Максим Щербин и Николай Болдырев поднесе Наташа Колева – председател на ОД „Русофили”. Съветските воини, родом от Херсонска област в  Украйна, преминават през града ни  в състава на Трети украински фронт през септември 1944. Умират в Севлиево вследствие на заболяване.

Нашите съграждани свято пазят паметта на двамата червеноармейци, чиито кости останаха завинаги да лежат в стария гробищен парк далече от родната земя. В продължение на двадесет години за техния гроб безкористно се грижеше семейството на Пепа Колева. След това щафетата поеха ученици от Основно училище „Христо Ботев” и ОД „Русофили”, а в наши дни основни грижи полагат членовете на руски клуб „Ромашка”. Преди няколко години по инициатива на украинката Валя Георгиева беше подменен паметника на гроба.

В стиховете на четвъртокласничката Рая Георгиева от ОУ„Стефан Пешев” прозвучаха признателност и благодарност към съветските воини, подарили мирно небе на народите в Европа.

Със стихотворение за  величествения паметник в Трептов парк в Берлин Биляна Хесапчиева от СУ”Васил Левски” припомни на присъстващите за огромното сърце на руския войник в годините на най-тежки изпитания.

Валя Георгиева с вълнение рецитира стихове, посветени на съветския воин, преминал през България и наричан ласкаво Альоша.

От името на посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова приветствие поднесе Павел Андреевич Юхтанов.

Присъстващите на поклонението се закичиха с „Георгиевски лентички” – символ на Победата. Сред тях бяха и портретите на героите от „Безсмъртния полк” – червеноармейци и български антифашисти.

 

След поклонението в притихналия двор на църквата „Св. Троица” бяха засети 8 дръвчета – подарък от руското Посолство. По този начин и севлиевци се включиха в Международната акция „Сад памяти”. Тази ежегодна еколого-патриотична акция се провежда от 2020 г. в повече от 50 страни в света и има за цел да се засадят 27 000 000 дръвчета в памет на всеки загинал съветски войник по време на Втората световна война. В дървото има особена символика. В корените е заложено стореното от предците ни, стволът е символ на настоящето, а клонките и листата – нашите деца и внуци, които ще строят бъдещето, опирайки се на опита и мъдростта на предишните поколения.

Наташа Колева

error: Съдържанието ни е авторско!