Русия ще се стреми към преобразуване на ОДКС в универсална международна организация

Русия ще се стреми към преобразуване на ОДКС в универсална международна организация, съобщи пред журналисти зам.-секретарят на Съвета за сигурност на РФ Евгений Лукянов, предаде ТАСС.

„Нашата страна активно ще използва потенциала на регионалната и субрегионалната интеграция в рамките на ОНД и ЕАИС, както и ще се стреми към преобразуване на ОДКС в универсална международна организация, способна да се противопостави на широкия спектър от предизвикателства и заплахи на съвремието“, подчерта той.

Лукянов добави, че РФ възнамерява да увеличи сътрудничеството си с партньорите в рамките на обединенията БРИКС и РИК, Шанхайската организация за сътрудничество, АТИС, „Групата на двайсетте“ и други международни институции. „Русия е готова за увеличаване на сътрудничеството и изграждането на партньорски отношения със САЩ и държавите от Евроатлантическия регион, – подчерта той. – В същото време подчертаваме неприемливостта на опитите за провеждане на двустранен диалог от позицията на силата, пътя на увеличаването на военния потенциал на НАТО и приближаването на инфраструктурата на Алианса към руските граници“.

Коментирайки подписаната в края на 2015 г. от руския президент Владимир Путин нова редакция на Стратегията за национална сигурност на Русия, зам.-секретарят на Съвета за сигурност на РФ отбеляза, че два раздела от този документ са посветени на външната политика: „Русия в съвременния свят“ и „Стратегическа стабилност и равноправно стратегическо партньорство“. „Обновленията са внесени предвид изострянето на международната обстановка през последните години, – поясни той. – САЩ и съюзниците им продължиха курса си на противодействие на многополюсния световен ред и алтернативните на Запада центрове на силата. Увеличават се ориентираните към Вашингтон военно-политически съюзи и икономически обединения, в цял свят се провежда политика на дестабилизация на неугодните на САЩ режими. Ние също отчитаме високото равнище на икономически и информационен натиск, който се оказва върху Русия през последните години във връзка с нейния независим външнополитически курс“.

Лукянов отбеляза, че при това общата тоналност на документа е останала непроменена. „За разлика от САЩ ние не използваме терминология от времената на Студената война, не делим страните на „добри“ и „лоши“, не обявяваме за врагове или заплаха за националната сигурност отделни държави или региони, – подчерта той. – Напротив, стратегията за национална сигурност декларира ангажираността на страната ни към открита, рационална и прагматична външна политика, даваща приоритет на принципите на международното право, взаимното уважение между народите, тяхната култура, традиции и интереси“.

Зам.-секретарят на Съвета за сигурност на Русия отбеляза, че РФ ще продължава да отделя първостепенно внимание на разоръжаването и спазването на режима за неразпространение на оръжие за масово поразяване. „Въпреки това, трябва да се разбира, че националните интереси на нашата страна диктуват необходимостта от поддържане на собствения потенциал за сдържане, който гарантира суверенитета и териториалната цялост на Русия“, подчерта той.