Русия създава система за ПРО от ново поколение

Русия създава абсолютно нов противоракетен щит. Това бе съобщено на 23 януари 2016 г. от командира на съединението за противоракетна отбрана (ПРО) на Въздушно-космическите сили (ВКС) на РФ полковник Андрей Чебурин, предаде „Руски дневник“.

Ръководството на Руската федерация поставя задачата за дълбока модернизация във възможно най-близко бъдеще, което фактически означава създаване на принципно нова система за защита от ракетно нападение.

Чебурин заяви, че през последните години протича дълбока модернизация на руската система за ПРО. „Мисля, че в недалечно бъдеще нашата страна ще разполага с действително супер съвременна система за противоракетна отбрана“, резюмира военният.

Информацията за коренната модернизация на действащата в момента система за ПРО А-135 „Амур“ се появи още през есента на 2012 г. Още тогава Виктор Есин, генерал-полковник от запаса на ракетните войски със стратегическо предназначение, заяви за агенция РИА „Новости“, че „е в ход подмяна на оборудването на ракетата, усъвършенства се конструкцията на тези ракети, а и също така на всички останали елементи, които са част от тази система, в това число на възлите за откриване и насочване. В хода на модернизацията ще бъдат разконсервирани шахтите с пусковите установки“.

Враг пред портата

През последните две години заплахата от разгръщането на американската ПРО активизира дейността на Русия по посока създаването на нова система за противоракетна отбрана. Новата ПРО, която ще замени А-135 „Амур“, получи код А-235. Работите текат в две направления: РТЦ-181М, което по същество е комплекса А-235, и „Самолет-М“, включващи проектиране на нови бойни части за ракетите. Дейностите се осъществяват в режим на строга секретност, именно поради тази причина наличните достоверни данни са нищожно малко.

Съгласно достъпните данни, в състава на системата от ново поколение трябва да бъдат включени модернизирани приемни секции и комплекти предавателни секции на радиолокационната станция „Дон-2НП“, която в недалечно бъдеще ще бъде заменена с радиолокационната станция „Дон-М“, дейностите по модернизацията бяха проведени през 2009 г. от концерна „Радиотехнически и информационни системи“.

Командно-изчислителните центрове ще получат в замяна на остарелия компютър „Елбрус-2“ новия суперкомпютър „Елбрус-3М“. Предполага се използването на разработваната в момента спътникова система за установяване на изстрелването на междуконтинентални балистични ракети „Тайга“.

Ешелонирана отбрана

Отбранителните способности на комплекса А-235 ще бъдат изградени в три ешелона. Противоракетите от далечния ешелон, разработвани на базата на 51Т6, ще имат възможността да унищожават цели на разстояние до 1500 км и на височина до 800 000 м. Противоракетите от средния ешелон, създадения наново стрелкови комплекс 58Р6, са предназначени да поразяват цели на разстояние до 1000 км и на височини до 120 000 м.

Близкият ешелон ще бъде прикрит с противоракетите 53Ш6М или 45Т6 (на базата на 53Т6). Далекобойността на тези ракети е разчетена за дистанция до 350 км. Диапазонът на прихващане в горната точка може да варира от 40 до 50 хиляди метра.

Противоракетите от далечния ешелон най-вероятно ще бъдат оборудвани с ядрена бойна глава, а другите две – с кинетични. През август 2014 г. бе съобщено за началото на изпитанията на новите противоракети от системата А-235 „Самолет-М“.

ПРО – стражът на Москва

Действащата в момента руска система за ПРО е приета на въоръжение през 1971 г. и е част от комплекса за отбрана на Москва и централния промишлен район. Състои се от РЛС 5Н20 „Дон-2Н“, два командно-изчислителни центъра 5К80 с изчислителни комплекси „Елбрус“ и „Заря“, свързани със спътникова система за засичане изстрелването на междуконтинентални балистични ракети „Око“ и „Око-1“, а също така с 32 противоракети за далечно прихващане 51Т6 и с 68 противоракети за близко прихващане 53Т6.

Противоракетата 51Т6 (А-925) „Азов“, която според класификацията на НАТО има код SH-11/ABM-4 GORGON, е способна да прихваща цели извън границите на атмосферата. За съжаление, в периода 2002-2003 г. те са снети от бойно дежурство във връзка с изтичането на експлоатационния им срок. Но шахтите с пусковите им установки бяха консервирани и могат да се използват за разполагането на новите далекобойни противоракети.

Противоракетата за близко прихващане 53Т6 (ПРС-1), която според класификацията на НАТО е SH-08/ABM-3A GAZELLE, също остава на бойно дежурство.