Русия прекрати ключово споразумение за ядрено разоръжаване със САЩ

Руският парламент прие почти единодушно закон, с който се прекратява споразумението между Русия и САЩ за преработка на излишния плутоний, използван от двете държави за направа на ядрени оръжия. Решението беше взето с 445 гласа „за“ и само един „въздържал се“, съобщава ТАСС.

Това се случва в деня, в който руският президент Владимир Путин е на посещение в Берлин и ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и украинския му колега Петро Порошенко, за да бъде обсъден напредъкът по Минските споразумения за прекратяване на огъня в Украйна.

Споразумението между САЩ и Русия беше един от документите за ядрено разоръжаване на най-могъщите военни сили в света. То беше подписано на 29 август, 2000 година и предвиждаше плутоният, използван за ядрени оръжия, да бъде преработван за мирни цели. До този момент се счита, че и САЩ, и Русия, са преработили по 34 тона такъв плутоний. Специално Русия използва този вид плутоний за направа на ядрено гориво.

Решението на руския парламент изобщо не е изненадващо, след като законопроектът беше подписан от руския президент Владимир Путин. Путин заплаши САЩ, че ще спре действието на споразумението заради „враждебната американска политика“ по въпросите със Сирия и Украйна.

Руската Дума все пак посочи, че новият закон може да бъде спрян, ако САЩ изпълни някои условия. Най-важното – САЩ да намали военния си контингент в страни-членки на НАТО, които са влезли в Алианса след 1 септември, 2000 година.

Сред тези държави е и България, като става въпрос за общо девет страни, заедно с нашата – Албания, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Хърватия. Москва иска Вашингтон да съкрати военното си присъствие в деветте европейски държави до нивото отпреди 1 септември, 2000 година.