Русия засилва присъствието си в Сирия

Русия започва морски учения със стрелба край бреговете на Сирия. Авиопревозвачите са получили от Русия уведомление за пилотите, в което се съобщава за провеждането на военноморски учения с ракетна стрелба в Източното Средиземноморие, до бреговете на Сирия.

Авиокомпаниите са предупредени да се въздържат от полети в опасната зона, простираща се от повърхността на морето до ешелон 660 (около 20,1 км) на около 70 км от сирийския град Тартус. В този район е разположен пунктът за материално-техническо осигуряване на ВМФ на Русия. Точната дата на ученията не е указана, те ще се проведат в периода между 8 и 17 септември.

Радиусът на ученията ще обхване 41 километра, като центърът ще е между Сирия и Кипър. Руските моряци ще проведат изпитателни стрелби на ракети.

Освен това, аналогични учения са планирани в този район и от 30 септември до 7 октомври.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров съобщи за прехвърлянето в Сирия на руски военни, които са изпратени там с цел да обучат сирийските си колеги от правителствените войски да си служат с доставеното руско оръжие.

Някои международни медии съобщиха, че на пристанище Латакия вече са пристигнали два руски десантни кораба, а в сряда на местното летище са се приземили два военно-транспортни самолета Ан-124.

Експертите предполагат, че самолетите са пренасяли именно технически материали, необходими да създаването на щабен център, а частта от морската пехота, която е взела под охрана този комплекс, е пристигнала от Крим с кораби.

В последно време военно-въздушната база в рекордни срокове бе преоборудвана от руските специалисти до съвременно ниво. Там се появиха сгради и технически системи, наподобяващи система за управление на полетите, нов асфалт и временни щабни модули.

Участието на руските войски във войната срещу ИДИЛ досега не е било предмет на публично политическо обсъждане. И едва в четвъртък, 10 септември, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че създаването на глобална коалиция, „суперармия“, както се изрази той, е невъзможно. Той изрази опасение, че САЩ чрез борбата срещу създадената от тях ИДИЛ се опитват да свалят законния режим на Асад.

В тази връзка експертите предполагат, че участието на Москва в борбата с ИДИЛ ще бъде мотивирано именно от загрижеността за запазването на законното правителство. И бъдещите стъпки на Русия в Сирия ще бъдат подчинени на тази цел.

Към момента „Ислямска държава“ контролира една трета от Сирия, но това е само пустиня. Позициите на ИДИЛ се придвижват към гъстонаселените райони източно от Дамаск, от страната на печално опустошения град Палмира, но там сблъсъците придобиват характер на позиционни боеве.

На първо място, предполагат експерти, руснаците се опитват да ликвидират натиска от страна на ИДИЛ на източните предградия на Дамаск. За тази цел може да е достатъчна морската пехота, прехвърлена от Крим. Приемане на пехотата в най-кратки срокове и в голямо количество може да бъде извършено на спешно модернизираното летище. Основното оръжие на ИДИЛ са джипове „Тойота“ с картечници. Те не разполагат с тежко въоръжение, а за стрелби със стрелково оръжие не са обучени. Тяхното предимство се състои единствено в тероризирането на мирното население, посредством което те получавали цели населени места без бой. Натъквайки се на сирийската армия, те ще се спрат. А най-малкият натиск от по-подготвени кадри те няма да издържат. Техният имидж и техните успехи са изцяло плод на пропагандата, включително и американската, която постепенно си създаваше такъв враг.

Междувременно, генералът в оставка Джон Алън, назначен от Белия дом за координатор по въпросите за взаимодействие на САЩ с другите държави в борбата срещу групировката „Ислямска държава“ (ИД), счита, че на територията на Сирия може да има място конфронтацията между руските военни и оглавяваната от Вашингтон коалиция. Това заяви той в четвъртък в интервю за американската телевизия CNN.

Отговаряйки на въпрос, „ще се превърнат ли в проблем“ за Вашингтон „руските военни, ако те действат на страната на (президента Башар) Асад срещу ИД“, Алън отвърна: „През последните няколко дни ние внимателно следим това увеличаване на силите и се опитваме да разберем какво може да говори то“. „Мисля, че това е лошо, – каза той. – Русия използва силите си, за да подкрепя режима на Башар Асад… На практика, това може да доведе до там, че руските сили да встъпят в конфронтация със силите на коалицията“.

В четвъртък руският външен министър Сергей Лавров посочи, че сирийската армия носи основното бреме в борбата срещу тероризма, и ако бъдат необходими допълнителни стъпки за подкрепа на сирийската армия, „ние ще предприемем тези стъпки в пълното съответствие с нашето законодателство, международното право и международните ни задължения“, подчерта министърът.