Решетников: Русия трябва да се завърне на Балканите

Според руски военни експерти, на дневен ред за САЩ и НАТО са двата основни въпроса: Първи – Украйна и Ирак. Втори – в интерес на САЩ и НАТО е да доминират в Черноморски, Средиземноморски региони, на Балканите и в Турция…

Разбира се, днес Балканите, особено в светлината на кризата в Украйна и нестабилната ситуация в Близкия Изток, играят важна роля. И трябва да се каже, че именно тук в използването на кризата за усилване на позициите си имат голям дял: САЩ, НАТО и ЕС. По принцип Съединените Щати контролират основните държави на Балканския полуостров – Румъния, България и Гърция. Може да се каже, че тези страни са напълно зависими от САЩ. По същия начин, както и така наречената «държава Косово», псевдодържавата Македония, псевдодържавата Черна Гора, като всички те изпитват мощно влияние, дори бих казал откровен диктат от страна на САЩ.

Тук държа да отбележа, че сега под контрола им преминава и Молдова, която е в непосредствена близост до Балканите. И за Русия, която се стреми към мирно решаване на тази криза, тази ситуация е крайно неизгодна. Засега Сърбия играе роля на полунезависима държава, но ръководството й също е подложено на голямо давление от страна на Запада. То също се шантажира с възможността за приемане или не приемане в ЕС. И между другото, това ръководство постепенно започва да се поддава на това давление. Онези загуби, които понесохме на Балканите през 1980-90-те години, днес като бумеранг ни удрят в тила за голямо съжаление.

Населението на България, Гърция, Сърбия в по-голямата си част е дружески настроено към Русия. Въпросът е в зависимостта на елита. Голяма част от гръцкия елит е зависим, продажен е и елитът на България.

Какво трябва да предприеме Русия в такава ситуация?

Русия трябва да се върне на Балканите. Преди всичко като хуманитарна сила. Ние активно трябва да развиваме присъствието си и най-твърдо, целенасочено да работим с ръководствата на тези държави. «Ако не сте способни да реагирате и отразявате настроенията на собственото си население, а отразявате само настроенията на Вашингтон и Брюксел, то и нашите икономически отношения ще се изграждат с вас по съответния начин до тогава, докато не започнете да разбирате какво не ни устройва».

Тоест, Русия трябва да бъде активна в икономическата сфера. Икономическите отношения с тези държави трябва да влияят на политическите отношения, а не обратното. Проектът «Южен поток» е много актуален за България и Сърбия. Той е изгоден за тях, но същото онова българско ръководство не може да издържи на давлението от страна на САЩ и се опитва да се оправдае пред нас. Страхува се. Но защо? Бюджет. «Ние ще спрем финансирането», заплашва ЕС. И всичко ще рухне в един момент. Тежки са перспективите и в сръбската икономика. Същото се случва и в Гърция. Ние от своя страна през 2014 г. не обръщаме никакво внимание на създаването на Неправителствени организации в тези страни, не формираме свое информационно поле. То просто липсва. Липсва и поле за междуличностно общуване, слаби са научните връзки – всичко се намира в едно полузачатъчно или полуумряло състояние.

А преди всичко е необходимо да се поддържат онези сили, а те съществуват там, които излизат с позиция за дружба и сътрудничество с Русия. Необходимо е системно присъствия, а ние се държим както с Украйна – сключихме някакви договори и се зарадвахме на това, и вече ни няма там.

В България нещата стигат до там, че българската Социалистическа партия, която на изборите винаги е излизала с лозунга за сътрудничество с Русия, сега съветва на своите кандит-депутати да изключват от предизборната си кампания думата «русофилство». Представяте ли си? Няма да коментирам останалите партии. Ситуацията наистина е много тревожна.

На териториите на балканските държави са разположени американски и натовски военни бази. Правителствата и народите на тези държави трябва да разбират, какво именно означава присъствието на тези бази в случай на един изострен конфликт, в случай на начало на военни действия. Първо – това е удар по тези държави, а именно: България, Черна Гора, Румъния и Гърция. Удар от страна на Русия! Ние политолозите, говорим за това откровено. Балканските страни са мишени на първа линия! Преди няколко дни се състоя пресконференция на лидера на Национално Движение «Русофили» Николай Малинов, на която той заяви, че никой не е говорил за тези неща през последните 20 години: «Българи и българки! Вие представяте ли си, че разполагайки с бази на САЩ на територията на България, вие извеждате държавата на първа фронтова линия за удар срещу… братска Русия, която никога нищо лошо не ни е правила! Но ние се съгласихме за тези бази…»

Леонид Петрович Решетников
Директор на РИСИ
Генерал-лейтенант
Кандидат на историческите науки