Путин призова младите учени да наблегнат на новите направления в науката

Русия трябва да участва в създаването на иновациите в глобалната наука, а също да си осигури активно участие в перспективните научни области, заяви руският президент Владимир Путин по време на церемонията по връчването на президентската премия на младите учени, отбеляза  ИТАР-ТАСС.

„Една от най-важните задачи е да се осигури участието на Русия във формирането на световната научна програма, не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план“, заяви Путин. Той смята, че трябва да се обърне специално внимание на най-новите тенденции, които обикновено са свързани с появата на нов технологичен ред, където се очаква да има пробиви и се концентрират възможности за появата на цели пазари“. Сред които той изброи: биотехнологиите и генното инженерство, роботиката, строителните технологии и организацията на жизненото пространство.

„Важно е в новите перспективни области да се сформират силни научни колективи, да се укрепи интердисциплинарното взаимодействие, да се повиши интеграцията на науката и образованието, да расте отговорността и самостоятелността на научните колективи, в лабораториите да работят млади, талантливи изследователи“, подчерта руският президент.

Той призова, да се повиши конкурентноспособността на страната и да се решат актуалните проблеми вътре в РФ, в това число и за сметка на науката. „Днес Русия се нуждае от напредък в научното и технологичното развитие, което ще гарантира на конкурентоспособността на страната, и ще помогне за решаването на актуалните социални задачи“, подчерта той.

„Ще продължим и за напред да изграждаме нови лидери в науката в световен мащаб, да създаваме условия за силни научноизследователски екипи, най-талантливите, преди всичко млади учени, които да получават най-добрите условия за работа в науката, с цел това да се превърне в интересно и престижно поприще в Русия. Ще продължим да усъвършенстваме механизмите на практическото внедряване на научните разработки на базата на технологичните платформи, ще продължим развитието на иновационното предприемачество във ВУЗ-овете, както и създаването на програми за сътрудничество на образователните институции с промишлени предприятия“, добави руският президент. „Интелектуалната собственост трябва да се превърне в източник на икономическия растеж и производителността“, категоричен е руският държавен глава.