“Пусть Всегда будет солнце”

“Пусть Всегда будет солнце”

Публикувано от:

На 4 септември в Народно читалище “Искра” – гр. Казанлък се проведе заключителният /национален/ етап на II Национален фестивал на руската поезия, песен и танц “Пусть всегда будет солнце”, посветен на 70 годишнина от победата над фашизма. “Фестивалът е организиран от Национално Движение “Русофили”, с финансова подкрепа на Фонд “Руски мир” и съдействието на Министерството на културата, Синдиката на българските учители, Националния Дворец на децата, Националния съюз на читалищата, много граждански сдружения. Той е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН”, разказа националният координатор на НД “Русофили” – Яна Спасова.

IMG_8910

В първия /областен/ етап на Фестивала участваха над 3000 деца от предучилищни групи, изучаващи руски език и ученици от I-XII клас.

Във фестивалните изяви за втора поредна година взеха участие над 110 общини, над 140 вокално-инструментални състави, над 80 танцови формации, стотици индивидуални изпълнители на руски репертоар, ученически духови оркестри и мажоретни състави. Впечатляващ е обхватът на изпълнителите /над 300 за всяка отделна област/ – в Габрово, Смолян, Добрич, Шумен и др. Активната подкрепа оказаха регионалните инспекторати по образование, детските градини, народни читалища, центрове за работа с децата и младежта, клубовете “Приятели на Русия” и др.

IMG_8967

Всеки от изпълнителите получи похвален лист за успешно участие в областния етап на Фестивала, грамоти – за класираните на 1-во, 2-ро и 3-то място от всяка възрастова група и всеки жанр /поезия песен, танци/. Заелите първо място деца се явиха на втория – зонален етап на Фестивала. В шестте зони с домакини областите Монтана, Габрово, Шумен, Пловдив, Хасково и София близо 900 участници във вокално-инструментални групи, танцови формации, духови оркестри, мажоретни състави и индивидуални изпълнители показаха богатството на руската култура.

IMG_8935

Класираните на първо място заслужиха правото на участие в заключителния /национален/ етап на Фестивала – на 4 септември /над 350 деца от 15 детски градини, изучаващи руски език и детски училища/ и получиха дипломи на финалистите и статуетки.

IMG_9059

 

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=f2D3K9BFchk[/embedyt]