Посещението на Обама във Виетнам застрашава сигурността в Азия

Повдигането на половинвековното оръжейно ембарго над Виетнам, което направи Барак Обама, ще предизвика интензивна оръжейна надпревара и ще увеличи напрежението около сигурността в Източна Азия, твърдят международни специалисти, пише „Спутник“, цитиран от fbr.bg.

Обама настоя в Ханой, че решението му да повдигне ембаргото няма нищо общо с китайско-американските отношения и, че той не иска това да окаже някакво негативно влияние върху двустранните отношения между Вашингтон и Пекин.

„Оръжейната надпревара в Азия се увеличава,” казва старши анализаторът по азиатските дела Шихооко Гото от центъра „Уудроу Уилсън”.

Гото отбелязва, че тазседмичната визита на Обама в Ханой, първата правена някога от действащ американски президент, е имала за цел да демонстрира отдавнашния му ангажимент към политиката на „азиатската ос”, която той започна по време на първия си мандат.

„Повдигането на оръжейното ембарго над Виетнам добавя ново измерение към американското дестабилизиране на Азия. Ясно е, че Виетнам затяга връзките си със САЩ,” обяснява още той.

По-рано САЩ одобри друга отстъпка към Ханой, за да подсигури членството на Виетнам във ръководеното от САЩ Транстихоокеанско партньорство – търговско споразумение, в което участват 12 държави.

„Сега с повдигането на забраната за продажба на оръжия, не само, че отношенията на Ханой с Вашингтон ще се заздравят още повече, но то ще превърне Виетнам в по-силен партньор в лагера, който желае гарантирането на статуквото в региона.”

Професора по история от университета в Копенхаген Матю Дал Санто твърди, че повдигането на оръжейното ембарго по-скоро е свързано с усилването на американските и виетнамските страхове относно издигането на Китай, отколкото с нуждата на Вашингтон от по-близки отношения с Ханой.

„Белият дом твърди, че решението няма нищо общо с Китай и влиза в категорията на очевидно погрешните решения на външната политика, които оскърбяват интелигентността и разрушават доверието на обществото в избраните от него лидери,” казва Дал Санто.

Въпреки това Дал Санто смята, че ако Обама наистина вярва в собствените си изказвания, той е дал воля на положителното мислене.

„Твърде вероятно е американските власти всъщност да вярват, че техните подбуди са били единствено да завършат „нормализирането на отношенията” с Ханой. Ако е така, това отразява заблудената вяра в раздробяването на взаимоотношенията.”

Въпреки това стратегическите последствия от действията на Обама в Азия се оказаха прозрачни, подобно на заплашването на Русия с американските военни установки в Европа.

Неуспехите както в Азия, така и в Европа произтичат от отслабването на разбирането на онова, което наричаха „главна стратегия”.

Рисковете, присъщи за политиката на Обама, не намаляват с предполагаемата чистота на неговите намерения, предупреждава Дал Санто.