Политолог: Оръжието, с което САЩ искат да сдържат Русия, няма да промени баланса на силите в света

Разработването от САЩ на релсово оръдие, което се представя като средство за защита на балтийските страни от Русия, няма да повлияе върху разпределението на силите в света, счита доцентът от факултета за световна политика в Московския университет Алексей Фененко, цитиран от РИА Новости.

По-рано американското издание Wall Street Journal публикува първите кадри от изпитанията на опитния образец на релсовото оръдие за ВМС на САЩ. Оръжието представлява електромагнитно релсово оръдие, способно да изстрелва токопроводящ снаряд чрез две направляващи релси със скорост до 1,5 км в секунда.

Както отбелязва изданието, новият тип оръжие ще позволи на САЩ да изпревари развиващите се военни технологии на Русия и Китай. Предполага се, че Щатите могат да използват релсовото оръдие за гарантиране на сигурността на балтийските страни и за защита на съюзниците от Китай в Южно-Китайско море. В същото време в Пентагона се опасяват, че Москва и Пекин ще видят в новото оръжие промяна на баланса на силите в света, което неизбежно ще доведе до геополитически сблъсъци, пише изданието.

„Те разработваха подобни образци още през 50-те години в рамките на програмата за тактическо ядрено оръжие за защита на ФРГ от съветско нападение. Както обикновено, новото е добре забравено старо. Тоест, те просто подновяват очевидно разработките си от 50-те и ги представят като сензация“, заяви Фененко пред РИА Новости.

Според експерта това по никакъв начин не може да измени баланса на силите в света. „Няколко оръдия действително не могат да се отразят по никакъв начин върху разпределението на силите, ако се използват само като психологически фактор“, отбеляза той.

Фененко счита, че всички действия на САЩ „показват, че става дума за постепенна подготовка на балтийски театър на военни действия“.

По-рано британският външен министър Филип Хамънд заяви, че в рамките на усилването на алианса в балтийските държави НАТО може да разположи 4-5 батальона в страните от Източна Европа на основата на ротация. Според Wall Street Journal, САЩ могат да изпратят в балтийските страни два батальона и още по един в Германия и Великобритания.