Отчет за дейността на НД „Русофили“ за периода юни 2016 г. – юни 2017 г.

 Скъпи съмишленици, скъпи членове на Националния съвет на НД „Русофили“,

Всички вие познавате характера на дейността на нашата организация и направленията, чрез която тя се осъществява. Това е дейност, която произтича от традиционните ни цели и задачи в областта на организационното строителство; участието ни в чествания, свързани с общоисторически за България и Русия годишнини; поддържането на паметници и паметни плочи и създаването на нови; организирането на изучаване на руски език в детските градини; провеждането на детски и ученически конкурси; организирането на концерти на руски изпълнители в страната; реагирането с позиции и декларации на събития, по които преценяваме, че Движението трябва да вземе отношение и разбира се, големият традиционен национален празник на нашата организация край язовир „Копринка“.

Имаме и нови активности, например организирането на лекции в София и страната, обединени под надслова „Диалог за България“, така както и дейности, свързани със специфични за периода събития – например активностите ни във връзка с проведените избори за президент на страната и за народни представители в 44-то Народно събрание.

І. Организационна дейност

През изминалата година акцент в организационната дейност беше възстановяването и развитието на структурите на НД „Русофили“ в София – област и София – град.

Както в страната, така и за областта основен проблем е намирането на мотивирани и отдадени на каузата на русофилството кадри, които в същото време да разполагат с необходимия ресурс от време и да не изпитват сериозни финансови затруднения. Независимо от посочените ограничения, добри попадения имаме в Самоков, Етрополе, Правец, Ботевград, Горна Малина, Костинброд, Сливница, Елин Пелин, Златица, Мирково, Костенец. За останалите общини в областта все още търсим подходящи активисти, както и съдействието на местните власти за подкрепа на дейността на Движението.

До края на 2017 г. следва да бъдат учредени Общински организации в над 2/3 от общините в областта и съответно да бъде учреден и Областен съвет.

За структурата в София – град. През посочения период започна възстановяване на съществуващите и изграждане на нови районни организации (приравнени към общинска организация) на Движението. Досега са учредени три нови – в районите „Овча купел“, „Средец“ и „Оборище“. В готовност за учредяване са районите „Банкя“, „Сердика“, „Подуене“, „Студентски“, „Лозенец“, „Младост“, „Изгрев“, „Витоша“, „Надежда“ и „Кремиковци“. Предвиждаме те да бъдат учредени до края на годината, както и да бъде учреден Областен съвет – София.

В страната също имаше и има поле за сериозна организаторска работа. Както всяка жива организация, така и структурите на Движението се характеризират и с успешна, и с не толкова успешна дейност. И тук, както и навсякъде, всичко зависи от кадрите, които успяваме да привлечем и мотивираме.

Сравнително добре са решени кадровите и организационни проблеми в областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Търговище, Добрич, Силистра, Благоевград, Смолян, Сливен, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Бургас и др.

Проблемни остават областите Русе, Варна, Видин, Хасково, Кърджали, Кюстендил. Кадровите и организационни проблеми в тези области следва да бъдат решени до края на настоящата година.

На практика, от всички регистрирани 211 общински организации 14 са неактивни поради една или друга причина. Това са: Кресна, Созопол, Хайредин, Мизия, Кирково, Кочериново, Бобов дол, Георги Дамяново, Белово, Ситово, Чавдар, Годеч, Пирдоп и Николаево.

Поради своята специфика организационното направление взимаше активно участие и в дейностите на останалите направления, доколкото те се осъществяват чрез или със съдействието на нашите структури.

Доколкото отчитаме обстоятелството, че общественото значение и тежест на нашето Движение в гражданските структури основно се дължи на неговата организационна разгърнатост в цялата страна, би следвало ИБ и НС да концентрират повече усилия и ресурси за подкрепа и развитие на общинските организации и областните съвети. Това включва по-широко общуване с актива ни по места, макар и минимално финансово осигуряване на организационната дейност поне на областно ниво, привличане на деятели (национални координатори) към организационното направление и към някои други основни дейности, в т.ч. осигуряване на средства за хонорари.

II.Обществени прояви, свързани с годишнини

Както всяка година, така и през изминалата, НД „Русофили“ отбеляза редица дати от националния календар и от календара на българо – руските исторически връзки. Тук ще споменем само чествания, в които е участвало централното ръководство на Движението, с пълното съзнание, че те далеч не изчерпват богатата палитра от събития, с които са били съпричастни нашите местни структури.

На 02 юни, и миналата, и тази година, почетохме Ботевите празници с поднасяне на цветя и венци на паметника на „Христо Ботев“, на Незнайния войн и на паметника на загиналите във войните в кв. Требич. На 17.07. 2016 г. отбелязахме рождената дата на Васил Левски на паметния знак в кв. Требич. На 14.11.2016 г. съвместно с представители на община Карлово, на посолството на Руската федерация, на СОСРЗ и на други сродни организации участвахме в тържество в с. Столетово по случай 185-та годишнина от рождението на генерал Николай Столетов. Бяхме съорганизатори на литийното шествие на 04.01.2017 г. по случай освобождението на София от турско робство. На 18.02.2017 г. отбелязахме годишнината от обесването на Васил Левски пред паметната плоча в кв. Требич. Заедно с други сродни организации и със Столична община бяхме съорганизатори на националния празник 3 март и положихме венци и цветя на паметниците на ген. Гурко, на Руски паметник, на Паметника на българските опълченци и на Паметника на Цар Освободител, на паметника на Борис Тишченко и на ген. Черевин в кв. Требич. Отбелязахме 141-та годишнина от вдигането на Априлското въстание. Бяхме съорганизатори и активни участници в честването на  9 май – Деня на освобождението на Европа от хитлерофашизма, участвахме в шествието „Безсмъртен полк“ и при полагане на венци и цветя пред паметника на Съветската армия и костницата на съветските воини. Наша традиция стана да честваме годишнината от рождението на акад. Лихачов на паметника му в София.

Потенциалът на ИБ на НД „Русофили“ е достатъчно голям за успешното провеждане на планираните мероприятия. По отношение на направление „Масови обществени мероприятия“ прави впечатление, че много малка част от членовете се включват в огромната организационна дейност, а така също и с присъствието си. Пример за това е последното честване на Празника на победата  9 май 2017 г. Поради тази причина предлагам при провеждане на следващото заседание на ИБ да бъде поставен и обсъден този въпрос.

 III. Фестивали и конкурси

 Национален ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне“

През 2017 година конкурсът се провежда за 11-ти път. Ежегодно в него участват между 2000-3000 ученика от V до ХІІ клас. Конкурсът придобива все по-голяма популярност благодарение на труда и ангажираността на учителите по места, както и на нашите общински председатели. Всяка година се връчват 36 големи награди и около двайсетина по-малки. Най-голямата награда е екскурзия в Москва, с която се награждават 4 ученика и един ръководител. Наш партньор в организирането на екскурзията е Руският фонд за мир, който ежегодно приема групата, изпратена от нас, и организира пребиваването ѝ в Москва. През 2016 и 2017 година наградените с екскурзия в Москва са петима. За трета поредна година конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на МОН.

 Международен конкурс за детска рисунка „Обичам моята Родина

Конкурсът се провежда за осма поредна година. В него участват деца от детската градина до 8 клас не само от България, но и от Русия, Украйна, Узбекистан, Испания и др. Той се организира на фейсбук страницата на движение „Русофили“. В шестте му кръга участват всяка година между 1500 и 2000 рисунки. Първенците бяха наградени по време на събора на яз. „Копринка“ – вълнуващо събитие за децата, родителите и близките им.

 Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце“

Тази година се провежда за четвърти пореден път и преди дни приключиха зоналните етапи. В него участват деца от детските градини и ученици от І до ХІІ клас. В областния етап се включиха около 3500 участника от всички области на страната. В някои от областите не беше проведен областен етап поради малкия брой желаещи, а участниците бяха пренасочени към съседни области. Все повече расте броят на участниците от детските градини, в които се изучава руски език.

За трета поредна година фестивалът е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на МОН.

Фестивалът ежегодно се организира с финансовата подкрепа на Фонд „Русский мир“, както и със съдействието на МОН и Националния дворец на децата. Заключителният етап се организира с любезното съдействие и домакинство на община Казанлък.

В повечето области подкрепа за провеждането му получаваме също така и от кметовете на съответните общини.

Естествено, че възможностите за увеличаване на участниците в конкурсите, особено във Фестивала за руска поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце“, са големи. Би следвало към това да насочим нашите усулия.

IV. Паметници и паметни знаци

През 2016 г. преведохме и отпечатахме книгата за ген. Гурко „Спомени за войната 1877/1878 г.“ Направихме капитален ремонт на Паметника на съветските летци край гр. Бяла Слатина. Изработихме и поставихме паметна плоча на полковник Борис Дрангов в София. Изработихме и представихме на Руското посолство работен проект за неотложен ремонт на Паметника-костница на съветски войници в кв. Лозенец – гр. София. Предоставихме в СОС предложение за наименование на улици в кв. Требич на есаул Борис Тищенко, ген. Черевин и местни революционери. Изготвихме и монтирахме на 15.06.2016 г. паметната плоча на фелдмаршал Суворов на едноименната улица в гр. София. На 22.06.2016 г. участвахме в откриването на обновения военен мемориал в кв. Княжево на загиналите съветски воини. 01.12.2016 г. участвахме в изработването и монтирането на изработената от нас паметната плоча на маршал Георги Жуков в гр. Каварна.

На 02 март 2017 г. открихме паметната плоча на полк. Борис Дрангов. Подготвяме монтирането и откриването на паметна плоча на ген. Столетов. Възложихме проучване и проектиране на реконструкцията на паметник на белоемигрантите в гр. Перник. Финансирахме и участвахме в откриването на паметник на антифашистите от отряд „Народен юмрук“ в гр. Обзор. Проучихме възможностите за изграждане на мемориален комплекс на белоемигрантите в гр. Хасково. Изработихме в ЛФЗ – Санкт Петербург паметна порцеланова чиния по рисунки от Руско-турската война (като специални сувенири).

Съвместно с община Казанлък подготвяме изложба от 39 репродукции на картини на руски художници, отразяващи Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Изложбата ще бъде посветена на 140 години от Руско-турската война 1877-1878 г.

Руският фонд „Наследие“ за трета поредна година организира сред възпитаници на кадетските корпуси и училища в Русия конкурс за есе на тема „Историята на моето Отечество“. Трима победители в конкурсната категория „Руско-турската война 1877-1878 г. и освобождението на балканските народи“ посетиха България по покана на НД „Русофили“ и обиколиха места на руската слава у нас.

Освен тези реализирани дейности, имахме и още няколко добри намерения. Отпечатване на II-ро преработено издание на Албум на паметници на съветската армия в България. Албумът беше подготвен за издаване, но не го издадохме поради финансови затруднения. Изработване на пълна промяна на Мемориалния комплекс и поклонен кръст в гр. Шипка – в т.ч. организиране на конкурс между скулптори и подготовка за строителство. След като бяха представени 3 разработки за Мемориалния комплекс и поклонен кръст и бяха утвърдени 2 проекти за финал, съорганизаторите от Инициативния комитет от гр. Шипка еднолично представиха в Министерството на културата единия от двата проекта за утвърждаване – този, представен от местен архитект. По този начин беше игнориран проектът на акад. Крум Дамянов, поради което НД „Русофили“ се отказа от по-нататъшни действия, независимо от разходи и доставените павета на стойност 35 хил. лева, дадени от НД „Русофили“ като дар на община Казанлък и направените преки разходи за над 1000 лв. за комисии, срещи и транспорт. Бяхме съорганизатори за изграждане на паметник на руските воини в Нова Загора. При готова П.С.Д. паметникът в гр. Нова Загора не беше построен главно по организационни причини от общината.

При проектирането и поставянето на паметници и паметни плочи конкретна помощ получаваме от всички кметове в селищата и районите, където са поставени, независимо от политическата партия, която стои зад тях.

V.Концерти

През 2016 година в периода от 15 април до 30 август бяха осъществени повече от 80 концерта в цялата страна.

Първата група – ансамбъл „Пир” от Държавния академичен уралски народен хор – гр. Екатеринбург, беше в състав от 3-ма души: ръководител Татяна Баланчук, Олга Ивина, Анатолий Федоров. Концертите бяха предимно в Северна Централна България и Западна Южна България.

Втората група, която гостува за втори път в България, беше на артистите Иля Баланчук и Елена Маленких – Екатеринбург. Турнето започна с концерт в Руския културно-информационен център, а останалата част от него протече предимно в Централна България

Третият състав – Иля Баланчук, Екатерина Лимарова, Татяна Баланчук, направиха около 20 концерта предимно в Северна и Централна България.

За осма поредна година Наталия Сорокина направи около 25 концерта през август месец. Тя се наложи в годините като име. Това е и ключов фактор за интереса към нея, има постоянна публика.

Горните три изпълнителски групи също успяха за кратък период да привлекат голям зрителски интерес. В сравнение с предишни години се забелязва градация при посещаемостта на концертите. В много от населените места ги посещават средно около 500-600 души. Предвид населените места, в които са съсредоточени концертите, това е немалък процент от населението им.

От миналата година започнахме и обновяване на репертоара на изпълнителите, като условие да включват и по 4-5 по-нови песни от съвременната руска музика. Това имаше своя положителен ефект и за в бъдеще ще оказва влияние най-вече при привличането на по-млади хора сред публиката.

Предвид надпартийността на нашата организация срещахме разбиране в почти всички общини, независимо от коя партия са общинската администрация и кметовете. Тази наша позиция изигра съществена роля при подпомагането на организацията ни.

За 2017 г. сме планували 6 групи изпълнители. Някои от концертите започват след дни.

VІ. Изучаване на руски език

През 2016/17 г. групите за изучаване на руски език в детските градини бяха 310 в 109 общини и административни райони. В тях се обучаваха над 6000 деца. Голяма част от групите, както и до сега, се финансират от местната общинска администрация и от спонсори. От тази година се въведе и събирането на такса за подпомагане на учебния процес в рамките на 2-3 лв. на месец. В много от създадените групи този подход за финансиране беше възприет. Продължава да се плаща централно от НД „Русофили“ за групи, сформирани в смесените райони на страната, както и в по-бедните общини.

Полагаме усилия за включване или утвърждаване на руския език в училищата. Част от децата, изучавали руски език в детските градини, продължават изучаването му като СИП в начален курс.

Активистите на Движението в страната активно способстват за въвеждането на изучаване на руския език като ЗИП или СИП възможно най-рано, в началните класове на училищното образование.

Нашето виждане e да се разширява самофинансирането на тази дейност и във връзка с това през 2017 година беше учредено Сдружение „Александър Пушкин“. Целта е то да навлезе в училищата и детските градини и да осигури обучението по руски език, което да се самофинансира.

VII. Огласяване на позиции на Движението

През изминалата година Изпълнителното бюро на НД „Русофили“ огласи следните позиции и декларации: „Позиция по повод на посещението в България на украинския президент Петро Порошенко“ (юни 2016), „Декларация за отмяна на санкциите срещу Руската федерация“ (декември 2016) и „Позиция на Изпълнителното бюро на НД „Русофили“ във връзка с националния празник на България 3 март“ (март 2017).

VІІІ. Връзки и съвместна дейност с други организации

НД „Русофили“ има установено добро взаимодействие с русофилските организации от Координационния съвет „България – Русия“, със съсловни и патриотични организации като Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюз на ветераните от войните, Съюз на воините от резерва и запаса, Международната славянска община – „Перун – 2000“, общобългарския комитет „Васил Левски“, „Брод за България“, Славянско дружество в България и много други.

На 21 и 22 април 2017 година в София се проведе международна конференция на тема „Славянска духовност и национална идентичност“. Тя бе четвъртата подред, организирана от Славянското дружество в България и НД „Русофили“ и посветена на въпроси, свързани с т. нар. цивилизационен избор. Тази конференция беше уникална. Уникална с това, че един до друг стояха видни общественици от Украйна, Русия, Полша, Беларус, Чехия, България, Сърбия и Словакия. Конференцията завърши с общо обръщение към президентите на тези осем славянски държави. В това обръщение се говори не само за миналото и за настоящето, но и за общото ни бъдеще. С доклади и научни съобщения в конференцията взеха участие Николай Малинов, проф. Ваня Добрева, гл. ас. д-р Георги Димов и ген. Емил Миланов.

Традиционно добро е сътрудничеството на областните и общинските организации на Движението с най-широк кръг неправителствени организации, които имат структури по места. В много случаи техни членове и ръководители са и членове на НДР.

В работата на ИБ на НД „Русофили“ все повече се утвърждава разбирането за надпартийния характер на Движението, съчетано с динамични форми на взаимодействие с политическите сили в съответствие с нашите цели и националноотговорни каузи.

Във връзка с избора на президент на Република България Изпълнителното бюро проведе срещи с кандидатите Ивайло Калфин, Пламен Орешарски, Красимир Каракачанов и ген. Румен Радев. Президентът Румен Радев пое ангажимент да бъде патрон на събора на приятелите на Русия на язовир „Копринка“.

Във връзка с парламентарните избори Изпълнителното бюро проведе срещи с лидери на „Обединени патриоти“, на ПП „Воля“ и на ГЕРБ. Планираната среща с лидери на БСП, въпреки нашата настойчивост, не се проведе. По повод на срещата на част от ръководството с Бойко Борисов възникна недоволство у някои членове на Националния съвет и това ни накара да проведем специално заседание на ИБ, да обсъдим случилото се. ИБ подготви, прие и разпрати до всички членове на НС специална Позиция по този въпрос.

Продължава ползотворната работа с Българската православна църква. Следва да се поздравим с избора на новите Старозагорски митрополит Киприян и Врачански митрополит Григорий, които имаме за наши добри приятели.

На 16 април 2017 година НД „Русофили“ осигури от българска страна организационно-технически и финансово провеждането на телемост между Христианските центрове в Европа за обмяна на поздравления. От българска страна взе участие Ловчанският митрополит Гавриил. Приветствия отправиха също така духовници от Русия, Йерусалим, Украйна, Турция, Исландия, Ливан, Сърбия, Португалия, Ватикана и Естония.

На 30 април 2017 г., Денят на Св. Мироносеци, Николай Малинов, Милен Чакъров и Марин Грозданов участваха в освещаването на храм „Св.св Кирил и Методий“ в гр. Ловеч, за чието изграждане Движението е направило сериозно дарение.

Предстои изграждане на Национален комитет за честване на 140-та годишнина от Освобождението от турско робство, в който по традиция ще участваме активно.

 ІХ. Медийна активност

Сайтът на НД „Русофили“

Сайтът на движение „Русофили“ ежедневно получава по 2-3 хиляди уникални посещения. При определени статии и коментари посещаемостта се качва на над 10 хиляди. Основно достойнство на сайта е, че дава богатата информация за Русия и българо-руските отношения, а така също за дейността на клубовете и организациите на „Русофили“. Второто направление е по-слабо застъпено, тъй като, въпреки полаганите от години от Центъра усилия, малко са общинските организации на Движението, които ни предоставят необходимата информация.

Концепцията на сайта при създаването му беше подчинена преди всичко на първата задача – да запълва информационния вакуум по отношение на Русия. С времето се появиха и други подобни източници. Това ни кара да се замислим за изготвянето на нова концепция. По всяка вероятност, ще се наложи да направим нов сайт, тъй като настоящият, според поддържащата го фирма, има технически проблеми.

За да се подобри функционалността на сайта rusofili.bg бяха направени някои подобрения. Идеята е сайтът да се развие не само като информационна, но и като аналитична медия, която да привлича читатели с оригинални статии и коментари на активисти и симпатизанти на Движението. Задачата продължава да стои и не е неизпълнима предвид сериозния аналитичен потенциал, с който Движението разполага.

 Медийни участия на членове на ИБ

През м. юни 2016 г. ген. Емил Миланов и Георги Николов взеха участие в ТВ предаване на „Евроком“ по случай 140 г. от изготвянето на Самарското знаме и посещението в гр. Самара.

В рамките на периода юни 2016 – май 2017 Николай Малинов представяше идеите на НД „Русофили“ освен пред нашите традиционни партньори – вестниците „Стандарт“, „24 часа“ и „Дума“, телевизиите „Евроком“, „Алфа“ и „България On AIR“ и сайта www.dir.bg, пред чуждестранни медии, като телевизиите „Россия 24“, „Первый канал“ и „Царьград“ и вестниците „Los Angeles Times“ и „Washington Post“. Беше проведена също така среща с канадски журналист на свободна практика. Поради интерес от страна на редица френски медии, представители на Посолството на Франция в България се обърнаха към нас с молба за среща с Председателя на Движението.

В същия период Кристина Иванова се срещна с английска журналистка на свободна практика, която прояваваше интерес към дейността на НД „Русофили“. Даде също така интервю за Национално радио – програма „Христо Ботев“, във връзка с провеждането на ІV Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце“.

На 9 май Николай Малинов взе участие в предаване – разговор на ТВ „България On AIR“ , посветен на Деня на Победата и Деня на Европа.

С наше съдействие на 24 май – Ден на славянската писменост и култура се осъществи телемост между София и Червения площад в Москва, по време на който сборен хор от 300 семинаристи, ученици и студенти изпълни „Върви народе възродени“ и други песни. Мероприятието бе подпомогнато от Св. Синод на БПЦ и РПЦ и посланика на Република България в Руската Федерация.

 X. Събор на яз. „Копринка“

През изминалата 2016 година беше проведен ХІІІ Национален събор на приятелите на Русия. На яз. „Копринка“ се събраха над 12 000 души. Ежегодно Съборът се провежда със съдействието на община Казанлък. Подкрепа за осигуряване транспорта на участниците получаваме от МЗХ и ДАГ.

Организирахме посещение на връх „Шипка“ и отслужване на упокойна молитва в костницата на загиналите руски воини и български опълченци през 1877г. в Руско-турската освободителна война.

За всеки събор се подготвя брошура с обръщение на Председателя, в която има кратка информация за дейността на Движението за периода септември – септември.

Ежегодно броят на посетилите Събора на яз. „Копринка“ се увеличава, което е заслуга на общинските и областни председатели на Движението, на техния труд за разпространяване на необходимата информация и за осигуряване на необходимия транспорт.

В момента тече подготовката за организиране и провеждане на ХІV Национален събор на приятелите на Русия. Планираме тази година Съборът да се проведе на 9 септември (втората събота от месеца), отново на яз. „Копринка“. Очакваме отново да получим подкрепа за осигуряване на транспорта на участниците от страната.

XI. Други

Голямо международно мероприятие беше изпращането и участието на представители на НД „Русофили“ в Дните на самарското знаме в гр. Самара, където областното, градското и епархичното ръководства на високо ниво оцениха ролята и дейността на НД „Русофили“ в развитието на дружеските връзки и запазване на историческата памет за свързани с Руско-турската война.

В Москва с подкрепата на българското посолство НД „Русофили“ организира изложба на копия на рисунки за Руско-турската война в Парламента на Русия, която беше открита от г-н Наришкин – председател на Думата.

Знаменателно събитие беше посрещането и провеждането на срещи с наследниците на ген. Столетов, като дружбата се разви с постоянното захранване на сайта на „Русофили“ с материали, изпращани от тях.

Следва да отбележим и активната работа в последните години при подбора и изпращането на стотици студенти и специализанти за обучение в Русия.

През м. ноември 2016 г. Информационно-аналитичният център (ИАЦ) на свое заседание обсъди и след това внесе за обсъждане на ИБ действия в подкрепа на българския език и кирилицата. Поради предстоящите парламентарни избори действията бяха отложени. Нашата активност в тази посока ще бъде подновена, след като в новото Народно събрание бъде отново внесен проект за българския език.

ИАЦ, след разговори с наши специалисти, предимно учени и университетски преподаватели, изготви списък от лектори и теми, които предлагаме на наши структури за срещи и дискусии. Съвместно с направление „Структури и организационни дейности“ бяха организирани срещи в София, Костенец, Мездра, с. Бов и Плевен.

Преценяваме, че такава дейност притежава сериозен потенциал. На много места в страната могат да се организират не просто лекции, но и сериозни дискусии с участие и на местни специалисти. Бихме препоръчали на ИАЦ да филмира срещите и дискусиите и чрез нашия сайт да ги прави достояние до всички членове на Движението, които проявяват интерес.

Финансирахме и организирахме издаването от РИСИ на книгата на проф. Людмил Георгиев „Критическая психология политики и истории“.

С финансовата подкрепа на Департамента на средствата за масова информация и реклама на Москва беше издадена двуезична книга с български и руски приказки. Книгата е предназначена за детските градини, в които се изучава руски език. Представянето ѝ се състоя по време на Международния панаир на книгата в НДК през зимата на 2016 година.

Ежегодно организираме участие на руски издателства в Международния панаир на книгата по време на зимния сезон.

За всяко едно значимо мероприятие (3-ти март, 9-ти май, ученическия конкурс, фестивала, Събора) НД „Русофили“ изготвя плакати и листовки, които се разпространяват сред нашите структури по страната. По този начин дейностите на „Русофили“ присъстват на всички ключови места на масово събиране на хора.

XII. Финансиране

За периода юни 2016 г. – май 2017 г. бяха осигурени средства за реализирането на основните мероприятия на Движението: ХІІІ Национален събор на приятелите на Русия; за изграждане на паметници и паметни плочи; за руски език в детските градини; за Фестивала на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце“, Националния ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне“, Международния конкурс за детска рисунка „Обичам моята Родина“, за турнета на руски състави и изпълнители.

Тези средства се осигуряват основно от дарения и други източници.

През изминалия период беше спечелен от фонд „Русский мир“ проект за провеждането на ІV Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце“ в размер на 5565 евро. В момента имаме одобрен също така и проект за издаване на картинен руско-български речник „Мои первые слова“ в размер на около 3900 евро. Речникът трябва да е готов до една година.

Ежемесечните средства, необходими за поддържане на централния офис в София – наем, телефонни и пощенски разходи, консумативи, командировки, хонорари и др., се осигуряват от Председателя на Движението.

При извършване и отчитане на разходите са спазени действащите законови изисквания.

Трябва да отбележим, че за поредна година обемът осигурени средства нараства. За съжаление, те все още не са достатъчни за реализиране на всичките мероприятия в желания от нас обем. Би следвало усилията за привличане на спонсори да продължат.

 Отчетът е приет на заседание на ИБ на Национално Движение Русофили с Протокол № 6/11.05.2017 г., решение № 15.

 

 

29.05.2017 г.