Новият руски зенитен комплекс „Деривация” ще може да порази всяка цел

Русия разработва перспективен зенитен комплекс с нов калибър оръдия. Най-новата система с повишена огнева мощ трябва да замени комплексите „Шилка” и „Тунгуска”, който в момента съставляват основата на руската противовъздушна отбрана за близката зона (ПВО).

За разработката, която ще замени световните бестселъри – зенитните комплекси „Шилка” и „Тунгуска”, съобщи на 27 декември 2015 г. в ефира на държавната телевизия „Россия 24” главнокомандващият силите на ПВО към сухопътни войски генерал-лейтенант А. Леонов. Новият зенитен комплекс е разчетен за използването на зенитни оръдия с калибър 57 мм и се създава в рамките на програмата за пълна модернизация на техниката и въоръжението за руската армия.

През септември 2015 г. на международното изложение RAE-2015 в Нижни Тагил (Урал) руският военно-промишлен комплекс демонстрира най-новата система БМП-3 „Деривация” с боен модул АУ-220М. Разработката предизвика огромен интерес сред посетителите, тъй като може да окаже кардинално влияние върху по-нататъшното развитие на бронетехниката и прилежащото ѝ въоръжение.

Главна особеност на „Деривация” е новият калибър оръдия – 57 мм. Артилерийските системи от този калибър са се използвали активно и по-рано, но не бяха широко застъпени във войските. Сега обаче създателите на „Деривация” са решили да се върнат към позабравения калибър, тъй като в новите уславия той дава ред предимства пред съществуващите оръдия. Сегашните артилерийски системи „Шилка” и „Тунгуска”, съставляващи основата на руското ПВО в сухопътните войски, използват оръдия с калибър съответно 23 мм и 30 мм.

Новият калибър е предназначен за усилени брони

Необходимостта от въвеждането на въоръжение на новия зенитно-артилерийски комплекс се налага заради повишената мощ на бойните хеликоптери, снабдени с противотанкови ракети, които вече позволяват поразяването на цели на разстояние 8-10 км, а в бъдеще – и 15 км. И ако 23 и 30-милиметровите снаряди все още са в състояние да поразят усилената броня на военните хеликоптери, то те не могат да създадат огнева плътност, гарантираща унищожаването на управляеми, антирадарни ракети, както и на управляеми авиобомби и дронове. Затова използването на новите боеприпаси с калибър 57 мм ще увеличи дистанцията и височината на поразяване на целите.

Увеличеният калибър на зенитните оръдия ще доведе до снижаване на боекомплекта, ще повиши ефективността на комплекса и ще намали количеството боеприпаси, необходими за поразяването на една цел. По-големият калибър на системата ще позволи откриването на огън не само по въздушни, но и по наземни цели, ако в използваните боеприпаси ще бъдат включени зенитни, осколъчно-фугасни и подкалибрени снаряди.

Тактико-техническите характеристики на новата система са строго засекретени, но от публични източници се разбра, че е възможно използването и на управляеми ракети, изстрелвани през канала на оръдието, което в случая ще играе ролята на пускова установка. Предвижда се новият комплекс да бъде оборудван с теле-топлинна оптико-електронна система, която ще позволи ефективното използване на щатното въоръжение на зенитния комплекс. Системата е планирана да осигури гарантирано поразяване на противникови летателни апарати на разстояние от 6 до 8 км, а на дронове – на разстояние до 3-5 км.

Съветските зенитни самоходни установки „Шилка” и „Тунгуска”, освен в руската армия, са на въоръжение още в Индия, Иран, Куба, Перу, Сърбия, Сирия, Египет и др.

Източник: Руски дневник