Новите руски корвети ще ”зарадват” НАТО с роботизирани оръдия и антиторпеда

Четири нови кораба постъпиха на въоръжение в Русия – „Стрегушчий”, „Сообразителни”, „Бойки” и „Стойки”. Тези корвети от проект 20380 очакват своите попълнения – още шест многоцелеви бойни надводни кораби 2-ри ранг вече се строят. Корабите от проекта ще имат най-нов комплекс от антиторпедно въоръжение, който няма аналог в света, и най-нова артилерийска установка, заяви главнокомандващият на руския военноморски флот адмирал Виктор Чирков.

Те имат артилерийска система А-192, съвсем нова, торпедни апарати с торпеда и антиторпеда, каквито няма по света, само в Русия”, каза Чирков.

Строго секретно

Руските конструктори са работили цели 10 години над артилерийската система А-192, а над антиторпедото „Пакет” – още по-дълго. И не е чудно, че пълна информация за тези разработки все още няма. Само тесен кръг хора можеха да чуят нещо повече за А-192 тази година – онези, които получиха разрешение да присъстват на бойните стрелби по време на морския салон в Санкт Петербург, организирани на Ржевския полигон.

На предел план – най-новата артилерийска установка

Началникът на полигона капитан Александър Тозик даде висока оценка на новото руско оръжие: „Установката А-192 „Армат” трябва да стане най-използваният артилерийски комплекс”. По онова време, когато поколението на новите корвети се зараждаше, руските конструктори имаха за задача да създадат нов артилерийски комплекс с по-малки размери, но напълно автоматизиран и управляван дистанционно.

А-192 е „израснал” от АК-130 и използва същите боеприпаси, но има нов оптико-електронен модул, който позволява откриване на цели на разстояние до 60 км и системата може да следи едновременно четири цели и да задава данни за насочване на оръдието към две от тях.

Артиллерийският комплекс „А-192-5П-10Е”

Опростеният корабен артилерийски комплекс „А-192-5П-10Е” е универсално оръжие. Той е предназначен както за големи, така и за средни и малки кораби. А-192 се използва с цел самоотбрана на кораба от средствата за въздушно нападение, както и за поразяване на брегови и морски цели.

В базовото снаряжение на комплекса влизат артилерийска установка „А-192Е“ с калибър 130 мм и система за автоматично подаване на изстрелите от корабния артилерийски погреб, радиолокационна система за управление „5П-10Е“ и зенитни боеприпаси с радиовзриватели или осколочно-фагусни части с управляем взривател.

А-192 може да стреля по брегови, въздушни (включително противокорабни крилати ракети) и морски цели.Използваната в кораба технология „Стелт” прави кораба невидим за средствата за радиолокация. Комплексът произвежда до 30 изстрела в минута. Обсегът на снаряда е от 18 до 23 км в зависимост от типа цел.

В сравнение със своя предшественик – артилерийския комплекс А-190, А-192 не само има обсег с 3 км по-голям, но е и по-точен. Освен това разходът на боеприпаси е напълно оптимизиран. Резултатите, които постигаше А-190 с 80 изстрела А-192 ги постига само с 30. Предвид цените на съвременните боеприпаси, това може смело да се нарече истински пробив в корабната артилерия. Нещо повече, в новия комплекс се използват снаряди с по-голям калибър – не 100, а 130 мм.

За повишаване на ефективността на А-192, за защитата му могат да се разположат до четири ракети калибър 200 мм и дължина 3000 мм, още осем ракети могат да бъдат разположени в артилерийския погреб.

За жалост единственото, което не може да направи А-192 е да унищожава подводни цели. Затова за борба с торпедни атаки новите корвети на руския флот са снабдени с антиторпедни комплекси.

Антиторпедата – само в руския ВМФ

Антиторпедата са предназначени да изпълняват в морето същите задачи, каквито и противовъздушната отбрана на земята. Поразяването на чужди торпеда дълго време не беше лесна задача. Всичко е заради слоевете на водата, плътността ѝ, солеността и температурата. Затова изчисленията и експериментите в морската вода винаги са били по-трудни.

Сценарият за противоторпедна защита на бойни кораби винаги е имал следните особености: малки дистанции при откриване на атакуващи торпеда, високата им скорост, както и възможността за изпълнение на повторни атаки и малко време за ответна реакция.

Всички тези въпроси се решават с единствения по рода си руски антиторпеден комплекс „Пакет – Е/НК”. С бойната си установка „Пакет” е способен да унищожи вражески подводници на далечни разстояния, а ако противникът започне торпеден залп, новият комплекс ще неутрализира заплахата със своите 320 мм антиторпеда на разстояние 1400 м от надводния кораб.

Комплексът решава автономно няколко сложни задачи едновременно. По данни на корабни хидроакустични станции той открива целта, класифицира я и определя параметрите на движение на торпедата, атакуващи кораба и управлява пусковите установки. И това в почти всичко известно за принципно новия вид руско оръжие.

Самото антиторпедо носи името М-15. То е способно да се движи под водата със скорост 50 км/ч. В началния етап движението се осъществява под управлението на инертна система по програма, зададена от корабната апаратура на комплекса. При приближаване на целта се включва активно-пасивна акустична система за самоуправление на антиторпедото.

Бризантно-фугасната бойна част с мощност 80 кг тротилов еквивалент е снабдена с неконтактни взриватели и може ефективно да поразява торпедата на потенциалния противник на всякакви дълбочини. На дълбочина 800 метра антиторпедото унищожава торпедото на противника, което се намира на разстояние дори само 100 метра.

Източник: fbr.bg