“Не бих искал цяла Европа да прилича на България…”

“Не бих искал цяла Европа да прилича на България…”

Публикувано от:

Путин предупреди ЕС да не показва слабости при разрешаването на газовите въпроси

Президентът на Руската федерация оценява обема на доставките на газ от Руската федерация за Европа през 2018 г. на 200 милиарда кубически метра

САНКТ-ПЕТЕРБУРГ, 3 октомври. / ТАСС/. Руският президент Владимир Путин не би искал Европа да прояви слабост и да не защити участието си в проекта “Северен поток 2”, както някога направи България с “Южен поток”. Такова мнение беше изразено от Държавния Глава на съвместна пресконференция след преговорите с Федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц.

“България, под натиск отвън, се отказа от този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получават нашия газ чрез “Турския поток”. Не бих искал цяла Европа да прилича на България, да прояви такава слабост и неспособност да защити националните си интереси “, – казал Путин. Държавният глава припомнил тъжната съдба на проекта “Южен поток”. “Българските колеги ни уверяваха, че ще се борят за” Южен поток “до края, тъй като това съответства на националните им интереси. Това повишава техния геополитически статут като транзитна страна на газ за Европа, някъде около 400 милиона евро годишно, просто така, просто защото има тръба на тяхната територия “, – казал Президентът. Той добавил, че българската страна се надявала да създаде няколко хиляди работни места…

Източник: https://tass.ru/ekonomika/5634604

 

 

“Разпоредил съм да спрат действията по старта на изграждането на тръбопровода “Южен поток” докато текат консултациите с Европейската комисия.
Това обяви премиерът Пламен Орешарски на брифинг в Министерски съвет след среща с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън.
Има запитваме от страна на Европейската комися и ние сме спрели по-нататъшната работа по проекта по повод това запитване, като в зависимост от консултациите с Брюксел ще бъде взето решение, посочи Орешарски…”

”…Очевидно бихме искали да видим по-малко руско участие по въпроси, касаещи “Южен поток” и се надяваме въпросът да се реши в координация с европейците. Това заяви в Министерски съвет сенатор Джон Маккейн след среща с премиера Пламен Орешарски…”

Източник: http://old.segabg.com/article.php?id=701994