Неспокойният вулкан "Безименни"

Полуостров Камчатка в Далечния североизток на Русия е страната на вулканите. Тук, на площ от 270 000 кв. км са разположени 34 активни вулкана. Един от тях – „Ключевская Сопка“ е най-високият вулкан в Евразия. Но, с най-голяма слава се ползва вулканът, наречен „Безименни“. Неговото изригване през 1956 г. е признато за най-силното в света за целия XX век.

„Безименни“е сравнително млад вулкан, той е на малко повече от 5 хиляди години. До средата на миналия век, той не е давал признаци на живот в продължение на хиляда години. Но от октомври 1955 г., той заочва да „диша“, изхвърляйки пепел все по-високо, а на 30 март 1956 г. изригва с ужасен грохот. Разказвайки за това, професорът от Московския университет Николай Короновский отбелязва:
– Добре е, че там няма население! Гигантската експлозия е разрушила половината вулкан. Облак от пепел и газ се е издигнал на височина от 40 километра. И тъй като там има ледници, изригването е разтопило леда и са се образували потоци от кал и камъни.
Взривната вълна е повалила дърветата в радиус 25 километра и затихвайки е обиколила земното кълбо 1,5 пъти. Потоците от кал и камъни са се спуснали 128 км по местната река, като съдържащата се в тях сяра е довела до масово измиране на рибата. На сушата всичко живо е било унищожено от нажежените пепел, пясък и гигантските отломки от вулкана, които са покрили с дебел слой площ от пет милиона кв. км. И това въпреки факта, че центърът на вулкана се е намирал, по геоложките мерки, не толкова дълбоко, на 10-15 км във вътрешността на Земята: „приповърхностно изригване“, както казват геолозите. От този момент „Безименни“ е бил зорко следен, и не напразно: крайната фаза на изригването през 1956 г. е настъпила едва след 20 години! След това „Безименни“ е заглъхнал.
Николай Короновский продължава:
– Сега отново се активизира: изхвърля пепел на няколко километра. Какво следва – не е много ясно. Вулканът е активен и опасен. Сеизмичността се увеличава – значи магмата се изкачва… Не можем да кажем точно кога – можем само да кажем, че изригване ще има.
Всеки вулкан в Камчатка е по своему интересен. Ето например, „Авачински“ – не за първо столетие той просто мирно „пуши“, както казват за излизащата от кратера му пара. И все пак редовно измерват температурата му и му правят „фотосесии“ от спътник. Геофизиците знаят, че за природните бедствия трябва да се готвим.