НАТО не може да се демонизира. А Русия може, така ли?

Тези дни директорът на информационното бюро на НАТО в Москва Робърт Пшел в беседа с кореспондент на МИА „Россия сегодня” („Русия днес”) за политиката на НАТО по отношение на Русия отбеляза, че изпитва отвращение от крайно негативното представяне на информация за Северноатлантическия блок и Запада в руските медии.

Е какво пък, ако господин Пшел, който живее и работи сега в Москва, има такова впечатление, нищо не можем да направим.

И трябва да признаем, че действително в последно време руските медии активизираха дейността си и станаха по-остри.

Но нали директорът на информационното бюро на НАТО сигурно е забелязал, че западните медии показват Русия, политиката й и президента съвсем не в розова светлина.

Господин Пшел твърди, че блокът НАТО е миролюбив, а в Русия го представят като страшна заплаха, страшен звяр, който не се занимава с нищо друго, освен с опити да навреди на Русия.

Но нека да си спомним, че образът на звяр, на демон, като характеристика на Русия и нейното ръководство, първоначално възникна именно на Запад и по-точно в САЩ.

А след това от устата на политици и дори на представители на кралския дом на Великобритания се прехвърли във всички западни медии, които от своя страна, сгъстявайки боите, постигат наистина демоничен ефект.

Излишно е да се посочват каквито и да било цитати или примери. Уверени сме, че всички, които следят западните медии, разбират за какво става дума.

Но все пак ще посочим един пример. По време на неотдавнашната кампания за издирването на неизвестен подводен обект край бреговете на Швеция, разгърната от шведските военни, датският вестник „Информейшън” публикува статия под яркото заглавие:

„Руска подводница в шведски води”. В самата статия няма и дума за това, че подводницата е руска.

За съжаление, такива трикове никак не са редки, понеже е известно, че много хора четат само заглавията.

След всичко казано трябва да признаем, че сме съгласни с директора на информационното бюро на НАТО за това, че демонизацията на опонента в медиите (ще добавим и в политиката) усложнява отношенията.

И бихме искали всичко това да бъде прекратено. Но то трябва да бъде прекратено от двете страни.

Автор: Лариса Солодченко

Гласът на Русияhttp://bulgarian.ruvr.ru