Могат да разрешат на Бразилия да продаде руските зенитно-ракетни комплекси „Игла-С”

Бразилия може да получи разрешение да продаде руските преносими зенитно-ракетни комплекси „Игла-С” на трети страни, съобщи Валерий Кашин – генерален директор на Конструктурското бюро за машиностроене – компанията-разработчик на оръжието.

Процесът на получаване на съгласие за лицензирано производство вече започна, съгласуват се всички условия по предаването на технологиите. Комплексите „Игла-С” са предназначени за поразяване на ниско летящи въздушни цели от различен тип, те са много ефективни срещу самолети и хеликоптери.

Въпреки това, при продажбата трябва винаги да се помни негативният опит от миналото. Така, технологията за производството на тези комплекси беше продадена на поляците, които започнаха ​​собствено производство на комплекса „Гръм”. При това не само за себе си, а също така започнаха да продават оръжието на трети страни, въпреки че договорът не предвиждаше възможността за реекспорт на комплекса, както и прехвърлянето му на трета страна без съгласието на Русия. Но тези споразумения не бяха спазени, и през 2007 г. Полша продаде на Грузия около 30 ракетни комплекса „Гръм” и 100 ракети за тях – и това оръжие беше използвано през август 2008 г. по време на въоръжения конфликт в Южна Осетия. Ако говорим за Латинска Америка, там не може да се изключи възможността от попадане на зенитно-ракетните комплекси в ръцете на някакви терористични екстремистки организации, отбеляза експертът Руслан Пухов:

– Много мощни терористични организации имаше едно време в Перу. Централното правителство, изглежда, успя да ги премахне, но те ​​винаги могат да се появят. В Колумбия те остават. В Бразилия, засега, няма такива. Но като се има предвид големият брой на населението на страната, високото ниво на бедност, винаги могат да се появят някакви терористични криминални групи, които така или иначе могат да получат това оръжие.

В същото време, комплексите „Игла-С” бяха продадени в Бразилия, и за почти 20 години, откакто те са там, не е имало сведения, че те са паднали в неподходящи ръце. Няма пряк международен режим, който да ограничава продажбата на зенитно-ракетни комплекси. Въпреки това, Русия има свой собствен режим. Всеки купувач трябва да подпише протокол, според който руски представители могат практически без предупреждение да дойдат и да проверят, къде е складирано това оръжие – за да имат представа, че комплексите все още са под контрола на законното правителство и се използват от военните.

Освен лицензионното производство на преносимите зенитно-ракетни комплекси „Игла-С” се разглежда възможността за сглобяване на зенитните ракетно-оръжейни системи „Панцир-C1” в Бразилия. Всичко ще зависи от това колко комплекси ще купи Бразилия. Линия за сглобяване има смисъл да бъде открита, ако бъдат закупени 25-30 системи.