Лукарски: България няма да допусне клаузи по ТПТИ, с които не е съгласна

Министърът на икономиката Божидар Лукарски обеща по време на парламентарния контрол, че няма отстъпление в позицията на България по отношение на добива на шистов газ, предаде Дарик.

„По отношение на шистовия газ няма отстъпление, слушахте блиц контрола на премиера, където той каза, че мораториумът за добив на шистов газ ще се запази. Това е наша позиция, от която няма отстъпление, информирали сме ЕС и мисля, че не би следвало да има притеснения“, тази гаранция даде министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на парламентарен въпрос за ТПТИ.

Икономическият министър трябваше да отговори на въпрос по темата от бившия външен министър Кристиян Вигенин, като дотолкова се бе съсредоточил в предварително изготвения от екипа му отговор, че дори обърка ръководещия в момента заседанието зам.-председател Димитър Главчев с председателя Цецка Цачева, който изобщо не бе в залата, пише 24 часа.

„По какъв начин ще се наблюдава и координира процесът на преговори по споразумението и как ще бъде гарантирана защита на интереса на гражданите на България? Има ли въпроси, които будят притеснение и как те са формулирани и представени пред главния преговарящ от страна на Европейския съюз? Какви мерки ще предприемете, за да се гарантира пълна прозрачност при преговори и публичност при отстояването на позициите на България“, попита в своя въпрос Вигенин. Депутатът от БСП припомни, че мандатът за преговори по ТПТИ не беше публично достояние и само големият публичен натиск доведе до неговото разсекретяване от Европейската комисия и до публикуването на преговорните директиви.

Наличната към момента информация предизвика остра реакция и основателна тревога, че ТПТИ ще доведе до понижаване на екологичните стандарти, увеличаване на безработицата, засилване на влиянието на корпорациите и ще лиши държавите от възможността да провеждат собствена социална и икономическа политика, подчерта Вигенин. Той посочи, че стотици хиляди европейски граждани в над 400 града в Европа, включително България са протестирали срещу непрозрачния начин на преговаряне и опасностите, заложени в ТПТИ.

Относно спорния механизъм за уреждане на спорове между държави и инвеститори (ISDS), заложен в споразумението, който предвижда създаването на специални арбитражи, в които инвеститори да съдят държавите заради пропуснати ползи във връзка с дадено национално законодателство, Лукарски коментира, че „такива клаузи по принцип се допускат и по Гражданско-процесуалният кодекс, така че пълното им изключване е в противоречие с българското законодателство“, каза Лукарски.