ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА

ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА

Публикувано от:

П.И.Чайковски (1840-1893)
Хореография: В.Вайнонен, Н. Касаткина, В. Василиев
Либрето и постановка: Н. Касаткина, В. Василиев
Сценография: Л. Солодовников
Костюми: Елизавета Дворкина
Действащи лица и изпълнители:

През 2011 г. Московският театър за класически балет, под ръководството на Наталия Касаткина и Владимир Василев, отбеляза своя 45 годишен юбилей.
Народните артисти на Русия, лауреати на Държавни награди – Наталия Касаткина и Владимир Василиев са създатели на 3 балета и 1 опера в Болшой театър. Автори са на 2 балета и 2 опери за Мариинския театър и 23 балета за Държавния академичен театър, без да се броят постановките за други руски и задгранични сцени. Балетът ”Сътворението на света” на Мариинския театър за М. Баришников е обиколил 60 световни сцени. Две премиери е имал в САЩ. Авторският балет на хореографите – Н. Касаткина и В. Василиев допринася за развитието на така нареченото в балета направление „Classic to day” – класика в съвременен прочит. Много световни театри поставят спектакли с тяхна хореография, режисура и либрето.
„Всички жанрове, освен скучните!” – това е девизът на Театъра за Класически Балет. Основната цел на театъра е стремежът всяка постановка да бъде разбираема и интересна на хора от всякакви възрасти и професии.
В репертоара на трупата са: всичките балети на П.И.Чайковски, „Пепеляшка” и „Ромео и Жулиета” на С. Прокофиев, „Дон Кихот” на Л. Минкус, ”Жизел” на А.Адам, ”Пролетно тайнство”, ”Целувката на феята” и „Жар птица” на И.Стравински, „Чудният мандарин” на Б.Барток, „Спартак” на А.Хачатурян, „Сътворението на света” и „Пушкин” на А.Петров- общо около 30 балета – класически и съвременни в различни стилове.
„Фабрика за балетни звезди”, така често наричат Театъра за класически балет. Именно в него откриват и се изграждат артисти, които впоследствие стават световно-известни звезди.
Наталия Касаткина (родена през 1934 г.) и Владимир Василиев (роден през 1937г.). Народни артисти на Русия. От 1977г. са начело на Държавния академичен театър за класически балет.
И двамата са завършили Московското хореографско училище. Повече от 20 години са работили в Болшой театър, като в началото на 60-те години на 20 век са започнали своята кариера на балетмайстори. Н. Касаткина и В. Василиев първи в Русия създават свой балетен театър, който може да се нарече авторски и експериментален.

Пролог
В навечерието на Коледа всичко е покрито с искрящ сняг. Децата на медицинския съветник Щалбаум, малкият Фриц, Мари, Луиза и нейният годеник Ханс, заедно с другите жители на града с радост очакват предстоящия празник. Смрачава се. Всички бързат за празника. От порив на вятъра хвръква шапката от главата на Дроселмайер, старши съветник в съда и кръстник на децата. Той се опитва да си хване шапката без да изпуска от ръце подаръците, предназначени за неговите кръщелници.
Първо действие
Първа картина: «Елха»
В уютния дом на Щалбаум всичко е готово за празника. Децата тръпнат в очакване. По сигнал на бащата разноцветните светлинки на елхата са запалени. Децата са възхитени от коледните си подаръци. Фриц, който толкова много обича да марширува, е получил пушка, сабя и барабан. Мари се любува на прелестната си рокличка.
Възрастните са сложили маски и представят приказен спектакъл. Пред очите на децата злата кралица на мишките напада и обезобразява прекрасното лице на принцеса Пирлипат. Принцът безстрашно се хвърля да спасява принцесата и нейното прелестно лице сияе отново. В последния миг от живота си кралицата на мишките одрасква лицето на принца и той се превръща в уродливо създание с огромна уста, когото принцесата отблъсква.
Увлечена в спектакъла, Мари забравя, че това е само приказка и с насълзени очи се втурва са утешава куклата – лешникотрошачка. Дроселмайер подарява на децата нови играчки, които те показват на старите си играчки. Но какво е това? Изведнъж в стаята влиза танцувайки лешникотрошачка, който се оказва маскираният с плащ и маска Дроселмайер. В него Мари и Фриц разпознават любимия си кръстник. Войственият Фриц неволно счупва куклата – лешнокотрошачка и Мари е много разтроена. Дроселмайер я поправя и Мари я слага внимателно под елхата заедно с другите играчки.
Коледната вечеря завършва с обявяването на годежа между Луиза и Ханс. Да поздравят годениците са дошли даже бабата и дядото. Празникът е приключил. Децата с неохота се прибират по стаите си, за да си легнат.
Втора картина: «Сънят на Мари»
Настъпва нощ. В тъмната стая влиза Мари, за да се полюбува още веднъж на прекрасната елха и подаръците. Мари заспива, стаята се осветява от тайнствена светлина и куклите оживяват. След последния удар на часовника, изпод елхата една след друга излизат мишки. Последен се появява Цар Плъх с осем глави, на всяка от които има коронка. Неговата майка иска Мари да се омъжи за него. Мари е ужасена и се опитва да избяга, но осемглавият Цар Плъх я хваща за ръката. В този момент се появява Лешникотрошачката, предвождайки армията от играчки. В схватката Цар Плъх е пронизан със собствената му сабя. Разярената Кралица майка се хвърля върху Лешникотрошачката, но смелата Мари защитава своя любим, хвърляйки възглавница по злата Кралица. Мишките се разбягват, а Мари и Лешникотрошачката остават насаме.
Трета картина: «Снежната поляна»
Лешникотрошачката се превръща в красив Принц. Той признава на Мари любовта си и я води до заснежена горска поляна. Там, след знак от Дроселмайер, снежинките танцуват валс посветен на влюбените.
Второ действие
Четвърта картина: «Пътешествие по Розовата река»
Щастливият сън на Мари продължава. Прекрасният принц я води със себе си. Дроселмайер съпровожда влюбената двойка. Но опасността още не е преминала. Коварната Кралица на мишките ги следва. Дроселмайер не допуска Кралицата да доближи до влюбените и я прогонва.
Принцът и Мари са пред портите на вълшебния град – Конфитюренбург. Четирима юноши ги посрещат. Появява се Кралицата майка на мишките. Принцът безстрашно се впуска в бой и я побеждава. Той поднася в краката на своята възлюблена златната корона на мишките. По знак на Дроселмайер изгрява вълшебно сияние и щастливата двойка влиза в Конфитюренбург.
Пета картина: «Градът на сладките неща — Конфитюренбург»
Жителите на вълшебният град – Конфитюренбург организират за Мари и Принца – Лешникотрошачка необикновен празник. В чест на влюбените танцуват Шоколад, Кафе, Чай, а след тях – Дядо Мраз, Снежанка и Коминочистача. Дроселмайер се включва в танца заедно с жителите на Конфитюренбург, чиито костюми приличат на разбита сметана. Годежа на Мари с Принца – Лешникотрошачка завършва с красив валс.
Епилог
Минала е Коледната нощ, а с нея и вълшебният сън на Мари. Започнал е новият ден. Мари и Фриц си играят с куклата Лешникотрошачка.
Появява се Дроселмайер. Придружава го младият му племенник, който поразително прилича на Принца – Лешникотрошачка от съня на Мари. Куклата Лешникотрошачка остава в ръцете на Фриц. Мари срамежливо отива да посрещне младия Дроселмайер, който я прегръща.
Детството си е отишло. Двамата са на прага на юношеството. И кой знае, може би, ще се сбъдне вълшебният сън от Коледната нощ.