Лавров се надява, че резолюцията на СС на ООН ще позволи да бъдат наказани виновните за катастрофата на Boeing

Русия разчита на това, че разследването на катастрофата на малайзийския Boeing в Донбас ще се провежда в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

„То трябва да бъде извършено в пълното съответствие с изискванията от резолюция 2166 на Съвета за сигурност на ООН“, заяви Лавров пред журналисти в Куала Лумпур.

„Надявам се, че това ще позволи изготвянето на доклад, който ще бъде изчерпателен и който ще позволи на всички нас да разберем истината и да бъдат наказани виновните“, подчерта министърът.

По думите на Лавров, Русия има много въпроси към провеждащото се разследване. Той припомни, че Малайзия бе привлечена за участие в разследването чак няколко месеца след катастрофата, а ИКАО, която съгласно решението на Съвета за сигурност на ООН трябваше да бъде основна в това разследване, играе в него само второстепенна роля.

Русия не получава данните от техническото разследване на катастрофата на малайзийския Boeing в Донбас в пълен обем, макар те да се предоставят на другите страни, участващи в изясняването на причините за инцидента, каза още Лавров.

„Руските участници не получават цялата информация, която се разпространява сред някои други участници от тази трупа“, каза той.

Министърът коментира също и твърденията, че Boing уж е бил свален от ракета руско производство.

По думите му, за тази цел е достатъчно само да се анализират елементите на ракетата, поразила самолета. „Много лесно могат да бъдат събрани тези елементи и да се анализират, за да се изясни, къде е била произведена тази конкретна ракета и в армията на коя държава тя стои на въоръжение“, поясни Лавров.

Той отбеляза обаче, че това не е било направено, и участниците в разследването не са се обръщали към руския концерн „Алмаз-Антей“, произвеждащ ЗРК „Бук“, от който, според твърденията на Киев и редица западни страни, е бил свален малайзийският Boeing.

По-рано Съветът за сигурност на ООН не прие резолюцията за създаване на трибунал за наказателното преследване на виновните за авиокатастрофата.

За документа, предложен от Малайзия в съавторство с редица други държави, гласуваха 11 от 15-те страни-членки на Съвета за сигурност, което е достатъчно за одобряването на резолюцията.

Русия обаче, се възползва от правото си да наложи вето и блокира приемането й, докато Ангола, Венецуела и Китай се въздържаха при гласуването. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков подчерта, че в Кремъл с уважение се отнасят към това решение на КНР.

Както заяви по повод резултатите от гласуването представителят на РФ в ООН Виталий Чуркин, проектът на резолюцията е „лишен от всякаква правова и прецедентна основа“.

„Ние нееднократно разяснявахме всичко това на колегите, призовавахме ги да помислят върху алтернативи“, каза дипломатът. По думите му, авторите на проекта на резолюция са „се отказали да действат в духа на сътрудничеството“. „Според нас, това показва, че политико-пропагандистките цели за тях са се оказали по-важни от практическите“, отбеляза той.

Междувременно, както счита директорът на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников, „секретността“ на разследването е предизвикана от необходимостта от манипулиране на фактите, за да може в крайна сметка за всичко да се обвини Русия.

„А къде е секретността, ако самолетът се е разбил, има трупове, самолетът е известен? Къде е секретността на това разследване? Защо го засекретяват? Само за изготвянето на лъжливи доказателства, неверни материални факти, манипулации. Тази работа, разбира се, изисква време и закрит режим. Ето за това е необходима секретност.

Сега, видимо работата на така наречената Комисия за разследване вече приключва, вече са набелязани контурите и съдържанието на тази измама. И сега тя трябва да се оповести така, че да звучи за целия свят като много тежко обвинение на Русия“.

Според Решетников, чрез създаването на международен трибунал САЩ възнамеряваха да получат площадка и международна подкрепа за обвинението на Русия.

„Защо се създава трибунал без наличен резултат? Защото те вече имат резултати, те вече са ги монтирали. Сега е нужна площадка, тя трябва да бъде предварително създадена, утвърдена, да се получи международна подкрепа. И след това вече цялата тази кал, която са събрали и оформили от фалшивите доказателства, да поставят в този трибунал“, отбеляза Решетников.

Западът върви ва банк в своята агресивна политика, счита експертът. САЩ искат да разрушат Русия, и няма да оставят целта си, докато не претърпят поражение, обобщи Решетников.

Директорът на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) генерал-лейтенант Леонид Решетников за  катастрофата на „Боинг“ в  Донбас.

http://www.youtube.com/watch?v=fkxzrtS1R9Q