Лавров отговори на въпроси на слушатели от цял свят

Руският външен министър Сергей Лавров на 22 април даде интервю в пряк ефир за три руски радиостанции, отговаряйки на въпроси, зададени както от руски граждани, така и от жители на 28 страни в света.

Първият въпрос към Лавров бе зададен от Виена: Защо Русия отказва да признае Новорусия?

„Ние искаме в Украйна да бъде мирно и спокойно. За тази цел страната трябва да запази единството си, да не позволи да бъде разкъсана на парчета, а такива настроения вече се изказват на някои места в Европа, които навремето след Втората световна война са отстъпили част от своите територии на днешна Украйна, и живеят там като малцинства“, отвърна Лавров.

Според руският министър на външните работи, за запазването на териториалното единство на страната Киев трябва да се откаже от упоритостта си по въпроса за запазването на унитарността на страната и нейната украинизация.

„Украйна може да съществува само като държава, признаваща многообразието на съставящите я региони, на съставящите я култури“, подчерта Лавров.

Според него, минските споразумения са най-добрият вариант за разрешаването на украинския конфликт. Руският министър заяви, че не е сигурен в това, че преговорите биха преминали така успешно, ако в тях бе участвал Барак Обама.

За американците е важно някой да зависи от тях през цялото време, счита Лавров. Що се отнася до украинската криза, за САЩ е било важно да не дадат на Русия и Евросъюза да задълбочат партньорството си, особено между Русия и Германия, каза руският министър. „И това не са предположения, аз разполагам със съответната информация“, добави политикът.

„Съюзът, откритото партньорство между Руската федерация и Германия са необходими не, за да делят земи и територии, а за това да разтърсят Европейския съюз, за да надделее там линията на отстояване на личните интереси, на интересите на държавите, които влизат в този съюз“, счита Сергей Лавров.

На въпрос, дали е разочарован от Обама, руският министър отвърна: „Доверявай се, но проверявай“.

„Не бих искал да преминавам на личности, но имаше много надежди, имаше и Нобелова награда за мир, разбира се, но и след всичко това последваха много войни, при това абсолютно нелогични войни, несъответстващи на интересите за стабилност на съответните региони“, подчерта Лавров.

Обама обеща на Путин да повлияе на украинската опозиция, а на следващия ден бе извършен държавен преврат, каза още руският външен министър.

„След като бе извършен превратът, никой не ни се обади, за да ни каже, че нещата не са се получили“, добави той.

„Ние знаем каква работа провеждат американците в столиците“, каза Лавров като даде за пример една от европейските страни, освободена от съветските войски през Втората световна война, от която САЩ изискват да заличи всички паметници на героите от войната. Министърът отказа да каже коя държава има предвид.

Според Лавров, основните заплахи за Русия са две: американската ПРО и ИДИЛ.

„Смятам, че ИДИЛ е основният ни враг днес, макар по една проста причина – стотици граждани на Русия, стотици европейци и американци воюват на страната на ИДИЛ, граждани на страните от ОНД“, поясни министърът.

По неговите думи, „те вече се завръщат у дома, ще повоюват, после на почивка, и за собствено развлечение могат да си устройват гадости у дома“.

„Не виждам заплаха от страна на Китай. Изобщо от страните от Изтока не виждам заплахи, освен една – противоракетната отбрана, която се явява глобална система на САЩ и която се създава и на територията им, и на европейската сцена, както и на сцената на Североизточна Азия, която обгръща периметъра на границите на РФ“, каза Лавров.