Лавров за отношенията със САЩ, новия американски президент и „Северен поток 2“

В интервю за РИА Новости руският външен министър Сергей Лавров коментира предизборната надпревара в САЩ и настоящите отношения между Москва и Вашингтон. Той заяви, че Русия е готова да работи с всеки американски лидер след изборите и разчита на неговата последователност и способност да се договаря. Говорейки за сегашното състояние на отношенията между РФ и САЩ, руският министър отбеляза редовността на провеждането на контакти с американската страна, като посочи и опитите на Вашингтон да откаже останалите страни от сътрудничество с Москва.

За бъдещия лидер на САЩ

Коментирайки предизборната надпревара в Америка, чиито лидери са милиардерът Доналд Тръмп и демократът Хилари Клинтън, Лавров заяви, че Москва е готова да работи с всеки от тях. По думите му Русия разчита на това, че новият американски президент ще разбира значението на сътрудничеството между Москва и Вашингтон.

„Това, че ни критикуват понякога, че имаме толкова филтри, че през тях не може да се мине, и административният ресурс, и още нещо, а Америка има само един филтър – парите. Там ако на две партии се харчат по-малко от един милиард долара, то това се счита са необичайно и смешно, а ако се харчи дори милиард – има спонсори и те на нещо разчитат, това не е просто меценатство. Там има процент на гражданите от чисто сърце, но и огромна част от корпоративни вноски. После всичко това, разбира се, се отчита. Така че ще чакаме и имаме готовност да работим с всеки лидер на Съединените щати с надеждата, че той ще осъзнава значението на руско-американското сътрудничество за разрешаването на редица проблеми, които не са станали по-малко през последните осем години“, заяви Лавров.

В Москва разчитат на това, че новият американски президент ще бъде по-способен да се договаря и по-последователен партньор, както и че няма да представя Русия като главна заплаха. По думите на руския външен министър, когото и да изберат американците, „той ще бъде наш партньор в Съединените щати“.

„Надяваме се, че партньорът ще бъде способен да се договаря и ще бъде по-последователен, както и че няма да съчетава стремежа да сътрудничи с нас по много международни проблеми, които е невъзможно да бъдат решени без нас – и те разбират това – с едновременния стремеж все пак да ни представи като главна заплаха, да създава препятствия за участието ни в международната финансова и валутна система и да подтиква други страни да следват антируската политика по примера на САЩ. Надявам се, че подобна непоследователност няма да има и изборът на американския народ, разбира се, ние ще уважим“, каза Лавров.

Той отбеляза безполезността от разсъжденията на тема при какво развитие на събитията руско-американските отношения биха се оказали печеливши.

„Имали сме отношения и с демократичните администрации, и с републиканските – били са и добри, и не толкова добри. Така че сега просто трябва да се заредим с търпение и да изчакаме резултата от тази предизборна надпревара“, каза Лавров.

Сегашните отношения между Русия и САЩ

Характеризирайки настоящото състояние на руско-американските отношения, руският външен министър отбеляза, че Вашингтон редовно съветва партньорите си да не поддържа контакти с РФ, като в същото време самият той често общува с Москва.

„Ние с държавния секретар на САЩ се срещаме често. През последните два месеца той два пъти посети Москва – през декември миналата година и през март. Преди това се срещнахме през пролетта в Сочи. Говорили сме по телефона най-малко 25 пъти, включително три пъти само през последната седмица. Затова липса на общуване между нас няма. Както няма и усещане за изолация, за която толкова обичат да говорят партньорите ни. Между другото, ето при такава честота на контактите с американците, те шепнат в ухото на другите страни да не общуват с нас. Даже в информационното пространство се промъкна новина за това, че те са уговаряли японския премиер да не посещава Русия“, каза Лавров.

Той отбеляза, че често пъти партньорите, посещаващи Русия „по време на разговора съобщават, че е трябвало да откажат на американците на молбата да отменят визитата си в Руската федерация“.

Лавров съобщи също, че засега няма планове за посещение в САЩ.

За „Северен поток 2“

Руският външен министър разказа и за опитите на САЩ да създадат трудности при реализирането на проекта „Северен поток 2“, като отбеляза, че опитите той да бъде блокиран носят политически характер.

„Убедени сме, че „Северен поток 2“ също така ще повиши енергийната обезпеченост и сигурност в Европа. Проектът е чисто търговски, той обединява редица западни компании, и опитите да бъде блокиран носят чисто политически характер. С това американците също се занимават, като чрез особено близките си приятели в НАТО се опитват да създават трудности. Но тук, ще повторя, проектът е чисто търговски. Това заяви и ръководството на Германия, както и страните, чиито компании са заинтересовани от този проект“, каза Лавров.

Той припомни, че газопроводът „Северен поток 2“ навремето е бил признат от Еврокомисията като приоритетен проект.

Руският министър съобщи още, че Русия запазва плановете си за строителство на газопровод за доставки на газ в южните части на Европа по дъното на Черно море. „Газпром“ вече подписа меморандум за реализирането на такъв проект с италианската Edison и гръцката DEPA, и е готов да работи над това, ако заинтересоваността от партньорство се потвърди и придобие практически очертания“, каза той.

„Южното направление все пак не сме го отписали от сметките си. И някъде през февруари, според мен, тази година „Газпром“ подписа с италианската Edison и гръцката DEPA меморандум за намерение, за разбирателство, за възможната реализация на проект за доставки на газ по дъното на Черно море през трети държави в Гърция, а оттам и в Италия. Ясно е, че трябва да има трета страна, Гърция няма излаз на Черно море. Ако интересът на нашите партньори бъде потвърден и придобие някакви практически очертания, „Газпром“ е готов да работи“, посочи руският министър.