Крим, ПРО в Европа и отношенията с Турция: Ключовите изказвания на Путин в Атина

Руският президент Владимир Путин по време на срещата си с премиера на Гърция Алексис Ципрас заяви, че Русия ще бъде принудена да отговори на разполагането на американската ПРО в Румъния. Той коментира също ситуацията в Донбас, отношенията с Турция и думите на украинския президент Порошенко за „връщането на Крим“, предаде РИА Новости.

За разполагането на американска ПРО в Румъния

По време на провелата се след преговорите с гръцкото ръководство пресконференция руският президент разказа как могат да бъдат „препрофилирани“ установките на ПРО в Румъния.

„По-лошото е друго,  че в тези компактни установки могат да бъдат поставени ударни комплекси, ударни ракети — дори в този момент. А те са с далекобойност 2400 километра. Не е никак сложно да се замени една ракета с друга. Достатъчно е само да се промени програмното обезпечение. Никой няма да забележи това. Дори и румънците няма да забележат“, отбеляза руският президент.

Путин подчерта, че в този случай Русия е принудена да реагира по съответния начин.

„Ако вчера все още тези три части от територията на Румъния просто не са знаели какво е това да бъдеш под прицел, то днес на нас ни се налага да извършим определени действия, които да гарантират нашата сигурност. Повтарям — това са ответни действия. Ответни. Ние не предприемаме никакви първи стъпки“, заяви Путин.

Той подчерта още, че Русия няма да предприеме никакви конкретни действия за разполагане на въоръжение, докато не види ракети на прилежащата територия.

„А ние имаме такива възможности. Вие видяхте, целият свят видя нашите възможности по отношение на ракетите със среден радиус на действие, с морско и въздушно базиране. Ние не нарушаваме нищо. А и наземните комплекси, това са 500 километра, „Искандерите“ също се представиха блестящо“, каза руският президент.

За думите на Порошенко за „връщането на Крим“

Коментирайки изявлението на украинския президент Петро Порошенко за това, че след Надежда Савченко украинските власти ще си „върнат Крим и Донбас“, Путин подчерта, че въпросът за връщането на полуострова е закрит завинаги.

„Това е историческо решение на хората, живеещи в Крим, никакви обсъждания по този повод Русия няма да води с никого“, каза държавният глава.

За Савченко

Руският президент поясни, че помилването на украинската военнослужеща Надежда Савченко, осъдена по дело за убийство на руските журналисти в Донбас, няма отношение към Минските споразумения.

„Те, вдовицата и родната сестра (роднините на руските журналисти – бел.ред.), ми написаха писмо с молба за помилването на Савченко. Това беше основното, това беше най-главното. И то няма нищо общо с Минските съглашения“, отбеляза той.

За ситуацията в Донбас

Според руския президент, регулирането на ситуацията в Донбас е възможно само чрез децентрализация на Украйна и закон за особен статут на Донбас.

„Въпросът за Донбас може да бъде решен само чрез изпълняването на Минските споразумения“, отбеляза той.

Путин също така припомни, че според Минските споразумения в Конституцията на Украйна трябва да бъдат направени промени. Руският президент добави, че е необходимо да се приеме закон за амнистията.

„И тези решения не трябва да се отлагат под предлог, че в зоната на сигурност някой в някого стреля. Ако няма желание да се провеждат политически промени, то винаги ще се намери някой, който ще стреля и такъв, който ще му отговаря на стрелбата. И така до безкрайност, докато не бъдат приети решения от политически характер“, подчерта Путин.

За отношенията с Турция

Путин заяви, че Русия иска да възобнови отношенията си с Турция и очаква от Анкара конкретните стъпки, които тя до момента не предприема.

Коментирайки инцидента със сваления руски бомбардировач Су-24, Путин подчерта, че Русия в Сирия воюва срещу терористичните формирования, а не срещу редовни армии.

Путин добави, че обяснения от турска страна не са последвали.

„Не чухме извинения. Не чухме готовност да се изплати обезщетения. Чуваме само изявления за желание да се възобновят отношенията. Ние също искаме да ги възобновим. Но не ние ги разрушихме. Ние направихме всичко, за да можем да издигнем руско-турските отношения на безпрецедентно ниво на партньорството и приятелството. Приятелството между руския и турския народ действително достигна много високоравнище. Това бе високо ценено от нас. Защо тогава бе направено всичко това? Умът ми не го побира и до момента“, добави руският президент.

Путин подчерта, че освен изявления и желание да се възстановят отношенията с Русия Анкара е длъжна да предприеме някакви действия в тази посока.

„Ние поддържаме контакт с представителите на турската страна. Те знаят нашия отговор. Очакваме от тях конкретни стъпки. На този етап няма такива“, подчерта Путин.