Край „потока“ седнах и заплаках…

Зимата ни донесе очаквани студове  и неочаквана правителствена подкрепа на проекта“Южен поток“.  И тя дойде, след като на първи декември две от историческите  ни съседки, Русия и Турция подписаха нов набор от документи, които променят ситуацията около този оспорван досега въпрос. Според тях, от 1 януари 2015 г., Турция ще купуват руски газ на цена, намалена с 6%, а от Русия към Турция ще се строи нов мощен тръбопровод с капацитет от 63 милиарда кубически метра газ годишно.

Спомнете си, „Южен поток“ беше разчетен за този  капацитета от 63 милиарда кубически метра газ, предназначени за ЕС. Отправната точка за нова тръба – компресорната станция „Руски“, изградена преди това за нуждите на „Южен поток“. В отговорите си в Анкара за съдбата на проекта „Южен поток“, Владимир Путин заяви:“Ако Европа не иска да го приложи- добре, тогава той няма да бъде реализиран. Ние пренасочваме нашите енергийни потоци към други региони на света, в това число и чрез насърчаване и ускоряване на изпълнението на проекти за терминали за втечнен природен газ. Европа може да получи тези обеми, но не директно от Русия.“

Реакцията в Европа относно отмяната на проекта „Южен поток“,  е неясна. „Зрящите“ предвиждат разумни прогнози, че  след сцената на санкциите и войните ще дойде ден, когато проектът „Южен поток“ ще се върне. Според Райнхолд Митерленер, австрийският министър на икономиката, В  Австрия няма никакво съмнение, че „Южен поток“ ще бъде построен. Унгарският външен министър Петър Свиярто  заяви, че „Русия има право да вземе такова решение за“ Южен поток „и Унгария признава тази стъпка.“

В Европа естествено свързват промените с „ситуацията газ“ и гражданската война в Украйна, както и неспособността на властите в Киев  да реши важните за страната си въпроси.

Според експертите, Европа е  държана като заложник на украинските тръби. Яценюк е решил, че „премахването на Южен поток“ ще направи украинските тръби по-продаваеми и необходими за Европа. Напомняме само, че те вече са собственост на Байдън-младши и компания, т.е. на САЩ.

Да ама не! Работата е там, че от Киев отново изглежда крадат „по-мъничко“ газ, ами защо не, нали Европа подкрепя украинската „демокрация“, трябва да прощава „волностите“ на своите питомци. Както и да е, обаче Полша наскоро заяви, че прекратява реверса за Украйна.

Но нека ние си погледнем нашата къщичка и си припомним  техническите обстоятелства и новите параметри на позицията на „Газпром“:

Концептуално, новата верига на доставки изглежда така. Русия ще разшири „Син поток“ от 16 на 32 милиарда кубически метра годишно и ще  изгради втори газопреносен капацитет от 63 милиарда  кубически метра, от които 14 милиарда кубически метра ще получи Турция, а останалите могат да се изнасят в Южна Европа. Де факто, Турция ще получи почти целият газ, който сега идва от Русия през Украйна. Министерство на енергетиката и Газпром вече работи по предложение на прохода, финансирането, на входната точка на нов газопровод по дъното на Черно море. Турция решава проблема с енергийната си сигурност. На границата между Турция и Гърция ще бъде  изграден газов център за южните европейски потребители (северните са осигурени отдавна). Това  комплексно изграждане на този огромен подземен газов дистрибутор ще консолидира  ролята на Турция като център за доставка на енергия в следващите десетилетия, и ще доведе до засилването на позициите на Анкара в Източното Средиземноморие и Балканите. Ясно е, че Путин не е имал друг избор, освен да прибегне до принудително решение: „Като се има предвид позицията на Европейската комисия, като се вземе предвид факта, че ние не получихме разрешение от България, ние преценихме, че Русия не е в състояние да развие този проект („Южен поток“). Ние сме принудени да преразгледаме участието си в този проект“, каза Путин в Анкара.

Как сега работят в България,  за да „спасят“ проекта „Южен поток“…да им се не надяваш, колко много доброжелатели и спасители се намериха! Ама …“късно е либе за китка“, „мандалото хлопна“! Пък и що се пънете, като вчера ясно ви казаха : „сега ние (САЩ) официално отговаряме за енергийната ви сигурност…,т.е. газ няма да има (освен ако не си купувате от Гърция), затова оставете нашите тецове да ви опушват и спешно дайте на „Уестингхауз“ едни пари да ви построи по-малки, но по-скъпи от „Белене“ ядрени мощности (трето, не 4+ поколение?!).

Е, анадънму , баш бабаит ефенди ?

Автор: Марин Тенев