Картината на К. Флавицки – „Княжна Тараканова“ на 150 години

Всеки, който е посетил Третяковската галерия, нявярно ще запомни картината «Княжна Тараканова» на Константин Флавицки. Нарисувана преди 150 години, тя и днес вълнува с драматизма на сюжета и майсторското изпълнение.

В основата на сюжета на картината е използвано събитие, носещо полулегендарен характер. Тараканови са наричали незаконните деца на Елизавета Петровна, дъщерята на Петър I. Точни исторически данни за тях не съществуват. Било известно, че в един от манастирите живяла монахиня, носеща фамилия Тараканова. Тази жена била за всички загадка, била под постоянна охрана и са й оказвали големи почести. Тя умряла в манастира.

Обаче героинята на произведението на Флавитски не е тази жена, а самозванка, която по времето на Екатерина II претендирала за руския престол, представяйки се за дъщеря на Елизавета Петровна от тайния брак с А.Г. Разумовски. Дълго време тя живяла в Италия, твърдейки, че е руска принцеса. По заповед на Екатерины II граф Орлов заминал за Италия. Преструвайки се на влюбен, с обещание за брак, той с хитрост я качил на руски кораб и я арестувал. По предание, Тараканова умряла от туберкулоза  в Петропавловската кепост през 1777г.

За гибелта на Тараканова ходели легенди. Говорело се, че Екатерина я заточила в камера, която се наводнявала при разливането на Нева.

0 T

Тази легенда избрал Флавитски за сюжет на картината. Гледайки платното, почти физически се усещаш в мрачната наводнена камера на Петропавловската крепост. Дървеният креват, на който катерейки се, опитват се да се спасят плъхове, всеки момент ще се скрие под водата. А върху кревата, в изнемога, на стената се е опряла  млада жена. Нейната поза, восъчният цвят на лицето, полузатворените очи – всичко говори за това, че силите я напускат.

За картината Флавицки получава званието професор на Художествената академия.

Платното за първи път е изложено през 1864г. в императорската Художествена академия.

По заповед на Александър II в каталога е написано – „ Сюжетът на картината е заимстван от роман, нямащ никаква историческа истина“.

Романите и изследванията за княжна Тараканова са били много популярни по това време. Техните автори се опитвали да разгадаят коя е била тя – мошеница, авантюристка или нещастна принцеса. Флавитски правилно се насочил. Картината вдигнала голям шум.

Скоро след завършване на картината Флавитски умира от туберкулоза на 35 години…

 

http://tvkultura.ru/article/show/article_id/117002

 

http://jivopis.org/flavickij-konstantin-dmitrievich–knyazhna-tarakanova/