Знаме на победата над Райхстага

На 30 април 1945 г. Знамето на победата e издигнато над сградата на Райхстага в Берлин, с което символично се слага край на Втората световна война.

Знамето на победата над Райхстага е щурмовият флаг на 150-та стрелкова дивизия на Червената армия. Той е официален символ в Съветския съюз и днес в Руската федерация  за победата над Германия във Втората световна война.

По време на войната в частите на Червената армия възниква традиция на издигането на щурмови флаг в превзетите градове. В хода на Берлинската операция на 1-ви Белоруски фронт е заповядано да подготви щурмови флагове за деветте дивизии на 3-а Ударна армия. Армията участва в щурма на централната част на Берлин и трябва да ги издигне над Райхстага. Флаговете са изготвени при полеви условия от обикновен червен плат, правоъгълник с размер 82/188 см. Образец е държавния флаг на СССР.

Знамето на победата. Щурмовия флаг на 150-та Стрелкова дивизия
Знамето на победата. Щурмовия флаг на 150-та Стрелкова дивизия

На 29 април 1945 г. се водят ожесточени боеве в района на Райхстага. Щурма на сградата се води от 171-а и 150-а Стрелкова дивизия. На 30 април отделни щурмови групи проникват в сградата. Третия щурм се увенчава с успех и на различни части от сградата са издигнати три победни знамена, както и няколко неофициални.

Според научния сътрудник на Централният музей на  въоръжените сили в Москва, полк. А.Н. Дементиев  първото знаме е издигнато в 22, 30 часа на 30 април от щурмовата група на капитан Владимир Маков, старши сержант Гази Загитов и Александър Лисименко, сержант Михаил Минин и Алексей Бобров. Второто е на групата на майор Михаил Бондар, а третото на групата на лейтенат Сергей Сорокин.  По обяд на 1 май знамето от групата на капитан Маков е фотографирано от борда на самолет По-2. Снимката е на военния кореспондент Виктор Тьомин и обикаля световната преса. Същия ден е издигнато и официалното знаме на победата от групата на лейтенант Алексей Берест, сержант Михаил Егоров и младши сержант Мелитон Кантария. Събитието е снимано от кинохрониката и военния кореспондент Евгений Халдей.

Снимка на Евгений Халдей е вероятно най-известната от всички снимки, представящи издигането на Знамето на победата
Снимка на Евгений Халдей е вероятно най-известната от всички снимки, представящи издигането на Знамето на победата

Официалното знаме неизменно води ежегодния парад на победата на 9 май провеждан на Червения площад в Москва. Съхранява като реликва в Централния музей на Въоръжените Сили на Руската федерация.

Източник: Русский Глобус

Знамето на Победата в в Централния музей на въоръжените сили в Москва
Знамето на Победата в в Централния музей на въоръжените сили в Москва