Защо чужденците ходят в Русия да си лекуват очите?

В офталмологичните клиники в Москва идват пациенти от Европа, Близкия Изток и Африка: те са привлечени от съотношението между цената и качеството на лечението.

В двора на московския научно-технически комплекс „Микрохирургия на окото „Фьодоров“ могат да бъдат срещнати и африканци в национални одежди, и жени, облечени с чадри. Само от 2013 г. досега тук са пристигнали на лечение над 1 600 души. По данни на самата клиника, сред пациентите преобладават граждани на такива страни като Ирак, Либия, Оман и Судан. Срещат се и европейци, основно от Италия и Германия, по-рядко от Северна Америка. Комплексът е основан през 1986 г. от руския учен и хирург, академик Светослав Фьодоров.

Пациентите пристигат в Русия самостоятелно или с помощта на специални агенции, които осигуряват услугите на преводачи и придружители. Най-търсените операции са лазерната хирургия на катарактата, отстраняването на кривогледство и курсовете на стационарно консервативно лечение. Според думите на Дмитрий Покровски, завеждащ операционен блок в клиниката на Фьодоров, нараства търсенето и на витреоретиналната хирургия (хирургическа намеса в задната част на очната ябълка).

Пионерите на офталмологията

Едуард Рослоф, старши директор в съвместния проект между американски MIT и Института по науки и технологии в Сколково, през 2014 г. си направил операция по отстраняването на катаракта и на двете очи в Европейския медицински център в Москва. „Процедурата се нарича факоемулсификация и използва ултразвуково устройство с висока честота, за да се разбие мътната леща на малки парченца, които след това се отстраняват внимателно от окото с изсмукване. Mоят хирург след това постави в окото ми ясна вътреочна леща“, разказа Рослоф за „Руски дневник“.

Рослоф каза, че той дори имал намерение да направи тази операция в родината си, в САЩ, тъй като е запознат с историята на развитието на процедурата. „Тя първоначално е била разработена тук, в Русия – в клиниката на Фьодоров. В Русия лечението на очите има само предимства. Руските лекари и медицински изследователи са пионери в тази работа. Те имат прекрасна подготовка и опит. Разходите са разумни“, споделя Рослоф.

Още в началото на 80-е години Светослав Фьодоров и екипът му разработили няколко уникални методики, които през последните години еволюираха и се прилагат в болшинството страни по света. Едната от тях е лазерната екстракция на катаракта. Именно тази технология залегнала в основата на операцията, която са направили на Рослоф.

Освен това, Фьодоров усъвършенствал техниката на радиалната кератотомия (изменение на линията на роговицата с помощта на микрохирургични срезове). През 80-е години тази методика става революционна при лечението на астигматизъм и късогледство. Интересът към операцията доведе в Москва много чуждестранни офталмолози. „Към днешна дата методиката не се използва в чистия ѝ вид – отбелязва Покровскии. – Но нейните принципи са залегнали в основата на редица високотехнологични методики, в това число и корекцията на зрението с помощта на фемтосекунден лазер“. Той заменя микроножа и прави операцията възможна без употребата на механични инструменти.

Откъде е оборудването?

„В руските клиники операциите се извършват в пълен обем – основно с корейско, американско, японско оборудване – отбелязва професор Михаил Коновалов, ръководител на офталмологичната клиника на Коновалов. – Все по-популярни стават индийските разработки – от техниката до кристалчетата“. Според думите му основният проблем се състои в продължителното и скъпо оформяне на документите в Русия. И по-бързо, и по-евтино излиза да се закупува оборудване, което вече е получило сертификати в чужбина.

Въпреки това, има примери за интересни руски разработки. Фьодоров създаде уникални лазери, които позволяват да бъдат премахнати и най-презрелите катаракти. „Той определи параметри на излъчване, при които е възможно пълно излекуване, да бъде премахнато кристалчето на който и да е стадий от зрелостта му – разказва Покровски. – Болшинството от лазерите, които се използват на Запад, са с ниска мощност и отстраняват само катаракти в начален стадий. Много често към нас се обръщат тогава, когато на друго място няма възможност да се получи помощ“.

„Микроскан“ е още една офталмологична установка от ново поколение, разработена в МНТК „Микрохирургия на окото“ съвместно с Центъра по физическо приборостроене към Института по обща физика при РАН. Този лазер позволява с най-висока точност да бъдат коригирани късогледство, далекогледство, астигматизъм. Установката се произвежда от руската компания „Оптосистеми“ в гр. Троицк, Московска област. Освен в Русия, „Микроскан“ се изнася за Китай, Иран и Нигерия.