Защо Русия инвестира в унгарската икономика?

Както каза министърът на икономиката на Унгария Михай Варга, Унгария и Русия продължават финансовите преговори за строителство на два блока на АЕЦ „Пакш”. Русия може да отдели за целта кредит до €10 милиарда.

Пускането на новите мощности е предизвикано от необходимостта от спиране на действащите реактори и ремонтирането им. Сега на АЕЦ „Пакш” действат 4 блока с обща мощност от близо 2000 мегавата, казва експертът Владимир Евсеев от Центъра за обществено-политически изследвания:

– Първият и втория блок са въведени в действие през 1983 и 1984 година. Завършването на строителството на първия от новите не случайно е планирано за 2023 година. Ако се изхожда от 30-годишния срок за експлоатация, старият реактор буквално днес следва да се смени. Но неговото време може да се удължи до 40 години, а след това трябва да се изключват първи и втори блок с обща мощност почти 1000 мегавата. Аналогично е положението и с другите два блока, въведени през 1986 и 1987 година. Вместо старите вероятно ще се монтират нови, вече руско производство, с мощност 1000-1200 мегавата. Те имат доста високи характеристики за безопасност. В този план никакви претенции или проблеми по линията на Европейския съюз към Унгария не може и да има. В същото време реализирането на почти половината работи в Унгария ще създаде в страната нови работни места.

Засега още не е ясно, ще настоява ли Еврокомисията Унгария да обявява тендер за новите мощности. Но Европа едва ли има излишни $14 милиарда за тези два блока. Същата Франция, например, един от световните лидери на атомната енергетика, едва ли е готова да влага големи пари в такава АЕЦ.

За Русия строителството на АЕЦ в Европа при всички положения е политически изгодно, защото укрепва позициите на „Росатом“ на континента. Не е за подминаване и това, че руските предприятия в течение на няколко десетилетия ще предоставят ядрено гориво за новата АЕЦ. Пазарът за строителство на АЕЦ е важно от перспективна гледна точка, защото конкуренцията тук нараства постоянно, в това число и от страна на компании от Южна Корея и Китай.

.