Загадките на Старата Нова година

Ако смятате, че новогодишните празници са минали и сега може отново да се заемете с ежедневните работи, принудени сме да ви огорчим, а може би, и да ви зарадваме. Още в началото на миналия век при съветската власт руснаците са имали възможност втори път в годината да празнуват Нова година.

Две седмици след официалното празнуване, Старата Нова година се празнува не само в Русия, но и в Украйна, Беларус, Сърбия, Черна Гора и отделни райони на Швейцария.

Откъде идва тази традиция? Самото название посочва връзката със стария юлиански календар, по който Русия живее до 1918 година, а след това преминава към грегорианския по указ на Ленин.

Междудругото разликата между календарите продължава да се увеличава, и през 2101 година Старата Нова година ще се празнува в нощта на 14 срещу 15 януари, а руската Коледа ще се падне на 8 януари.

Със Старата Нова година са свързани много обичаи и традиции. В древноруския календар този ден е посветен на Василий Велики и се е наричал Василовден, на който селяните са празнували старинен земеделски празник. Разсипвали са пшеница в дома си, за да има хубава реколта през годината, веселили са се от душа, пели са и са танцували. През нощта да готвили специална каша. Ако кашата е била хубава – това означало, че и годината ще е такава, и я изяждали сутринта. Ако кашата не ставала добра, тогава очаквали лоша година и я изхвърляли в кладенеца. Оттук идва и популярната в Русия пословица – „Както посрещнеш новата година – така и ще я прекараш”, в която вярват и съвременните руснаци и слагат богата трапеза и се веселят колкото могат.

На този ден се правят гадания. По разказите на старото поколение, на Старата Нова година се правят най-точните предсказания, особено за неженени момичета. Според семейните предания, баба ми е гадала и е видяла прадядо ми на този ден.

И въобще какво и да казват за руснаците, че празнували Нова година два пъти, все пак Старата Нова година е уникално явление. И то е много популярно в постсъветското пространство. Милиони хора помнят този празник и го отбелязват със същия размах като „класическия вариант” на Нова година. Още повече, всяка година този празник събира все повече поклоници, и то не само на територията на ОНД, но и по целия свят.

Така че, ако не сте успели да пожелаете най-съкровеното си желание на 31 декември към 1 януари, искате да разберете какво ви е приготвила съдбата през новата година или просто да намерите още един повод за среща с роднини и приятели, имате добра възможност да направите това на Старата Нова година.

Руска Нова Година 2017 – Подмосковные Вечера