Забравена 80 г. творба на Рубенс отново е в „Ермитажа“

Наскоро реставрираната картина „Възкресението на Христос“ става част от експозицията в Ермитажа, съобщава Atrtprice, цитиран от temaonline.bg.

Държавният музей Ермитаж в Санкт Петербург за пръв път показа на 6 юни възстановена картина, идентифицирана като работа на Петер Паул Рубенс, скрита от погледа на любители и специалисти повече от 80 години.

Историята започва когато Екатерина Велика дарява картината „Възкресението на Христос“ (датирана около 1610-11 г.), като подарък за мъжкия православен манастир Свято Троицкая Александър-Невска лавра, най-важният манастир в имперска Русия. Творбата е там, докато съветското правителство затваря светата обител през 1934 г. Именно тогава внушителната живопис с размери 5 на 3 метра е изпратена в склад в Ермитажа, където бива забравена.

Според изявление за пресата, едва през 2012 г. е станало възможно да се разкрие картината и да започне процеса на възстановяване в новооткрития център за реставрация и консервация на музея Старая деревня в покрайнините на Санкт Петербург. Картината била набръчкана и потъмняла от годините в склада. Изчистването на платното по слоеве разкрива оригиналната живопис, „стила на която напълно съответства на художествения стил на Рубенс в първите няколко години след завръщането си от Италия в Антверпен,“ се казва в изявлението.

Михаил Пьотровски, генералният директор на Ермитажа, казва, че „в продължение на много години това произведение на Рубенс се разглежда като произведение от училището на художника“ и че едва при почистването и реставрацията става ясно „, че това е наистина оригинал на майстора.“

„Възкресението на Христос“ ще бъде изложена в централната сграда на Ермитажа на Дворцовия площад до 2 октомври, 2016 г.