Ескобар: „Евразийският ракетен щит“ на Русия не е по силите на САЩ

САЩ твърдят, че продажбата от Русия на комплексите С-300 на Иран не е фактор, който би могъл реално да промени геополитическата обстановка, но в действителност американските „разпалвачи на войни“ са в ужас от приетото от РФ решение, смята журналистът и политолог Пепе Ескобар, предаде РИА Новости.

Планирайки да доставя С-300 на Иран и още по-съвременните С-400 на Китай, Русия разгръща „евразийския ракетен щит“, който може да защити тези държави от действията на САЩ и НАТО, отбелязва експертът.

Стремежът на тези страни за тясно сътрудничество във военната сфера е налице. Министърът на отбраната на Иран Хюсеин Дехкан открито заяви, че очаква от членовете на БРИКС да се противопоставят на експанзията на НАТО на изток и създаването на системи за ПРО в Европа. Руският и китайският министри на отбраната Сергей Шойгу и Чан Ванцюан постоянно подчертават, че взаимодействието им във военната сфера е една от приоритетните задачи. Русия отбелязва, че двете страни са синхронни в стремежа си към мултиполярен свят, припомня Пепе Ескобар.

Вашингтон се опитва да оказва натиск върху Китай в Азиатско-Тихоокенаския регион, върху Русия – от страна на Източна Европа, а върху Иран – в Предна Азия, поради което няма нищо чудно в това, че Москва, Пекин и Техеран започват „нова голяма игра“ наравно с развитието на проекта „Нов път на коприната“. Многовекторният стратегически алианс между Русия, Китай и Иран е истински успех за тези държави, смята журналистът.

След присъединяването на РФ към резолюцията на Съвета за Сигурност на ООН от 9 юни 2010 г., въвеждаща сериозни ограничения на продажбата на Иран на оръжие и военна техника, бе прекратено изпълнението на договора за доставката на пет дивизиона от ракетните системи С-300ПМУ-1. В отговор на това Иран подаде иск в Женева срещу „Рособоронекспорт“ за 4 млрд. долара. Въпросът за оттеглянето на иска остава отворен и до днес.

През април тази година руският президент Владимир Путин подписа указ, снемащ забраната за доставка на С-300 на Иран.