Ендгал: Натискът на Запада вдъхна сили у руснаците да възродят страната

Натискът върху Русия от страна на Вашингтон и НАТО доведе до парадоксални резултати: жителите на страната почувстваха силата да й върнат миналото величие, пише американският политолог и стратегически консултант Фредерик Уилям Ендгал в The New Eastern Outlook, предаде РИА Новости.

„В Русия се случва нещо удивително, и то съвсем не е това, което ние вероятно очакваме. Вместо да бъде унижена и угнетена, страната преминава през това, което бих нарекъл в известна степен ренесанс, възраждане на нацията”, казва авторът.

Именно хората, според него, са „най-обнадеждаващият фактор” от този ренесанс.

Политологът разказва, как през 1994 г. за първи път е посетил Русия и е видял хора, които се чувствали, по неговите думи, „унижени до последната унция от тяхната жизнена енергия”.

Сега, 20 години по-късно, когато Русия отново трябва да се изправи пред външна заплаха, руснаците, с които той е имал работа, демонстрират чувство на гордост, целеустременост и желание да бъде възродено това, което е било изгубено.

Ендгал смята, че именно тези опити от страна на Запада на всяка цена, включително и за сметка на военния конфликт в Украйна, да навреди на руската икономика и на Владимир Путин и да постави руснаците в негативна светлина, доведоха до това, че Русия открива нови положителни свойства в своята култура и в своите жители.

Според него,  подобни мерки за оказване на натиск върху Русия, каквито са санкциите, въведени от САЩ и ЕС, само са сплотили хората  в страната. И по-точно, много хора са се обединили в рамките на протеста срещу това, което се случва в Украйна. Освен това, санкциите само са увеличили подкрепата на Путин от руснаците.

„Руските граждани също така разбират, че техните лидери предприемат безпрецедентни опити да създадат алтернатива на това, което те виждат като морално деградиралия и фалирал американски свят”, отбелязва Ендгал.

Под натиска на Запада хората осъзнават, че е по силите им да превърнат Русия в динамично развиваща се страна, без да използват за основа американския модел, който вече е отживял, счита още политологът.