Европа е прекалено заета със своите работи за да въвежда строги санкции против Русия

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа отне правото на глас на руската делегация и я отстрани от ръководните органи до края на годината. В Европа тези ограничения се разглеждат като крайно либерални.

Но, според експерти, Европа не е готова към нещо по-сериозно – все по-явно изпъква нежеланието на редица страни да жертват интересите си в името на нечия външна политика, която, общо взето, не ги засяга много.

Ето например мнението на Аманда Пол, експерт от Центъра за европейска политика в Брюксел:

– Решението, прието от ПАСЕ, е най-малкото от онова, което можеше да се случи. Става дума за ограничения в сферата на руския енергиен сектор, както и в банковия, като последица. Но до момента реакцията на действията на Русия беше някак мудна, защото Европейският съюз е прекалено загрижен от своите работи и от това, как същите санкции могат да се отразят върху самия ЕС. Някои страни се тревожат от евентуалния рикошет на санкциите по тяхната икономика, търговските им отношения с Русия. Не е тайна, че такива страни, като Холандия например, имат доста значителни търговски отношения с Русия.

Както винаги, мненията в Европа по въпроса за Русия са разделени. Едни експерти смятат, че присъединяването на Крим към Русия е „свършен факт”. Това не се харесва на Европа, но тя нищо не иска (или не може) да направи. Но в Европейския съюз сега са много силни сепаратистките настроения, и тук има силна тревога, че случилото се в Крим (а западните медии широко отразиха този факт) ще има в Европа ефект на домино. И тук Европа не може да смята делото за свършено, казва Аманда Пол:

– Историята с това не приключва. Станалото с Крим е един много сериозен прецедент и следва да се обмислят всички възможни ответни мерки.

Европейските политици разбират, че Русия няма никакви причини да нахлува в източна Украйна. Но ги плаши политическото влияние на Русия. Европейският съюз не иска на предстоящите президентски избори в Украйна да се сблъска с кандидати, искащи повече автономия и поддържане на връзките с Русия:

– Не разглеждаме варианта за нахулване на Русия в източна Украйна. Не мисля, че има такава вероятност. Важно е да се запази стабилността и безопасността в региона, особено преди изборите, които ще се провеждат по цяла Украйна. Не искаме някои региони да не гласуват в този ден, което ще направи изборите нелегитимни.