27 април 2018. Руски художествени състави изнесоха концерт във Военния клуб в Русе . Концертът е част от програмата на Дните на българо-руската дружба, организирани от НД "Русофили" и руското общество "Двуглав орел" по повод 140 години от Освобождението на България и 200 години от рождението на Царя Освободител

27 април 2018. Руски художествени състави изнесоха концерт във Военния клуб в Русе . Концертът е част от програмата на Дните на българо-руската дружба, организирани от НД "Русофили" и руското общество "Двуглав орел" по повод 140 години от Освобождението на България и 200 години от рождението на Царя Освободител

Дни на българо-руската дружба в област Русе

Публикувано от:

Дни на българо-руската дружба се състояха в област Русе от 26 до 30 април по повод 140-годишнината от Освобождението на България от османско иго и 200-годишнината  от рождението на Царя Освободител Александър II. За участие в мероприятията по покана на НД “Русофили” на посещение в България беше делегация на общоруската обществена организация “Общество за развитие на руското историческо просвещение “Двуглав орел”, ръководена от Леонид Решетников, изпълнителен директор на “Двуглав орел”, генерал-лейтенант, доктор по история.

На 29 април в Регионалната библиотека „Любен Каравелов”  в Русе се състоя  Кръгла маса на тема “140 години от освобождението на България от османско иго”. Тя е продължение на научната конференция “Духовният подвиг на руския народ”, организирана от “Двуглав орел” през февруари 2017 г. в Москва.

В дискусията в Русе от руска страна взеха участие ген. Леонид Решетников;  Владимир Лавров – професор, доктор на науките,главен научен сътрудник на Института за руска история на Руската академия на науките (РАН); архимандрит Вениамин (Лабутин) – завеждащ междувузовската катедра по теология и история на религиите на Самарската духовна семинария, доктор по философия, и Дмитрий Гришин – съпредседател на Фонда в памет на Великия княз Сергей Александрович, действителен член на Императорското православно Палестинско общество, доктор по история. От българска страна в кръглата маса взеха участие Николай Малинов – председател на НД “Русофили”, Станислав Станилов – професор, археолог, историк, зам. председател на ПГ “Атака” и Георги Димов – главен асистент, доктор по история.

“Без героизма на българите, без Априлското въстание, нямаше да има руско-турска освободителна война”, подчерта в своя доклад Леонид Решетников.

“В историята всеки народ и всяка държава защитават своите интереси. Руският и българският народ не правят изключение. Важно е двата народа да имат изработена пътна карта, която посочва кога и в какво интересите съвпадат” – тази теза защити в изложението си проф. Станислав Станилов.

Проф. Лавров направи анализ на значението на цар Александър Втори за руския народ и за развитието на руската държава. “Александър Втори започна на практика руската буржоазна революция. И за разлика от Франция и САЩ тази революция започна безкръвно. Александър Втори отмени крепостното право. Главно за това той е наричан Освободител. Той е може би най-обичаният от руснаците цар” – това бяха част от изводите в доклада на проф. Лавров.

В своя доклад гл. асистент Георги Димов разказа за малко известния факт, че влиятелни руски среди са се  борили за два пъти по-голяма България от тази, която съществува в момента – за страна с територия от 220 хил. кв. км., с излаз и на Бяло море.

Представители на руската делегация и на НД “Русофили” посетиха Генералното консулство в гр. Русе и връчиха като подарък портрет на Александър Втори.

В културната програма бяха включени още: посещение на Ивановския манастир, един от 9-те български обекта в Списъка на световното културно и природно наследство под закрилата на ЮНЕСКО; посещение в църквата на с. Иваново;  среща с Негово Високопреосвещенство русенския митрополит Наум; концерт във Военния клуб с участието на артисти, придружаващи руската делегация – казашкият хор “Славица” към Държавния институт на културата на Руската федерация в Москва и на баща и син Клепалови (балалайка и китара).

Репортаж на русенската телевизия Kiss13

Руските гости посетиха също Басарбовския манастир, единствения действащ скален манастир в България; присъстваха на молебен на мястото на убийството на  Великия княз Сергей Максимилянович Романовски, херцог Лихтенбергски (с. Иваново), както  и в молебен пред могилата на Юлия Вревская  в гр. Бяла. Паметникът на Лихтенбергски е обновен със средства и  труд на представители на НД “Русофили”.

 

Вижте още от атмосферата на събитието.