Действията на САЩ в сферата на ПРО подкопават процеса на ядрено разоръжаване

Едностранните действия на САЩ в сферата на глобалната система за ПРО подкопават развитието към постигането на „ядрената нула“. Това заяви във вторник на пленарно заседание на Конференцията по разоръжаване заместникът на постоянния представител на Русия в ООН и другите международни организации в Женева Александър Дейнеко, предаде ТАСС.

Отбелязвайки ангажираността на Русия към „курса за ядрено разоръжаване“, той подчерта, че Москва е готова за „най-сериозен предметен разговор“ на тази тема. Депутатът припомни, че „в хода на реализацията на така наречените президентски инициативи през 1991-1992 г. Русия е съкратила четири пъти арсенала си на НСЯО (нестратегическото ядрено оръжие), прехвърлила е боеприпасите си в категорията неразгърнати и ги е съсредоточила в централните бази за съхраняване в пределите на националната територия“.

Въпреки това в Европа остава „оперативно разгърнатото ядрено оръжие на САЩ, способно да достигне до територията на Русия“, отбеляза дипломатът.

„Освен това се провежда модернизация на такова американско оръжие и съвместната тренировка за използването му с участието на „неядрените“ страни от НАТО, което между другото, е в нарушение на първите два основополагащи члена на ДНЯО (Договора за неразпространение на ядреното оръжие)“, припомни Дейнеко.

В Русия изхождат от това, че „бъдещото съкращаване на ядрените арсенали може да се осъществява само при гарантирането на равна и неделима сигурност за всички държави без изключение и предвид целия комплекс от фактори, определящи ситуацията в областта на стратегическата стабилност“. Във връзка с това руският дипломат обърна внимание на основния фактор – „едностранните действия на САЩ в сферата на глобалната ПРО, които вече оказаха деструктивното си въздействие и по своята същност подкопават перспективата за развитие на постигането на „ядрената нула“.

Дейнеко призова да не се забравя това, че много видове високоточно оръжие по своите възможности вече се приближават до оръжието за масово унищожаване и в случай на отказ от ядреното оръжие като средство за сдържане страните-лидери в разработването на високоточни системи „ще получат явно военно преимущество, което създава илюзията за безнаказаност и допълнително понижава прага на използване на тези оръжия“.