Грушко: Прекратяването на сътрудничеството на НАТО с РФ в Афганистан застрашава сигурността в Европа

Прекратяването на сътрудничеството на НАТО с Русия в Афганистан ще влоши ситуацията в сферата на сигурността не само в самата страна, но и в цяла Европа. Такова мнение изрази постоянният представител на РФ в алианса Александър Грушко в интервю за в. „Комерсант“.

„Прекратявайки сътрудничеството си с Русия в Афганистан, алиансът сериозно влошава ситуацията в самата страна. Прекратяването на сътрудничеството се отразява не само на Афганистан, но и влошава ситуацията в сферата на сигурността в Европа. В крайна сметка европейците страдат от трафика на наркотици и неконтролируемата миграция, включително и от Афганистан“, каза Грушко.

Той също така припомни, че в рамките на Съвета Русия – НАТО бе реализиран един от най-мащабните международни антинарокотични проекти. „Ние съвместно подготвихме повече от четири хиляди кадри за антинарокотичните служби в Афганистан, Пакистан и страните от Централна Азия“, коментира Грушко.

Той отбеляза още, че преди Русия и НАТО заедно са подготвяли афганистански техници за обслужване на хеликоптери от съветско и руско производство. „А тези хеликоптери са една от основните военни сили на ВВС на Афганистан, без които армията няма да може да гарантира надежден контрол над територията на страната. Това не са мои оценки, а оценки на американските генерали, с които сме говорили по време на реализирането на проекта.“, отбеляза Грушко.

За черноморския регион

Москва ще предприеме ответни мерки на плановете на НАТО за усилване на военноморската групировка в Черноморския регион и ще направи всичко възможно да не бъде нарушен балансът на силите, заяви още постоянният представител на Русия в алианса.

„Ще направим всичко възможно да не бъде нарушен балансът на силите в региона. Това се отнася до въздушния компонент, морския и всички други средства, които ще бъдат необходими“, каза той.

Грушко отбеляза, че Русия винаги е подкрепяла идеята Черно море да си остане регион на сътрудничество. „Ние искаме в отношенията между в страните от региона да доминират въпросите за икономическото, социалното, културното сътрудничество и туризма. В продължение на дълги години ние работихме над сериозни проекти, в частност, по създаването на околовръстен път около Черно море… Като цяло, има всички предпоставки за това и в бъдеще Черно море да не се превърне в арена на сблъсъци“, заяви постоянният представител на Русия в НАТО.

Той отбеляза още, че Москва е обезпокоена от присъствието в Черно море на ВМС на САЩ. „Ние неведнъж предупреждавахме САЩ за опасността от приближаването на такива кораби към руските брегове. Това са дестабилизиращи стъпки, които не само вредят на регионалната сигурност, но и подкопават стратегическата стабилност“, подчерта Грушко.

Коментирайки зачестяването на случаите на сближаване между кораби и самолети на Русия и НАТО, той отбеляза, че „основите за предотвратяването на инциденти са напълно достатъчни“. „Що се отнася до конкретните случаи на сближаване в последно време, то именно Русия на преговорите с американската страна е формулирала предложения, уточняващи някои положения от двустранното споразумение от 1972 г. – за предотвратяване на инциденти в открито море и във въздушното пространство над него“, подчерта Грушко. Той отбеляза, че уточненията се отнасят до „минимално разрешените дистанции на приближаване между корабите и самолетите, на честотите, на които трябва да се влиза във връзка“. В същото време Грушко отбеляза, че Русия е готова за диалог със страните от НАТО за усъвършенстване на тези двустранни механизми.

За Донбас

Русия е обезпокоена от прехвърлянето към Донбас на подготвени от инструктори на НАТО подразделения на ВС на Украйна, каза още постоянният представител на РФ в алианса.

„Програмите за помощ, които НАТО реализира в Украйна, наливат вода в мелницата на „партията на войната“ и създават у някои сили в Киев усещането за възможност за военен реванш. Безпокои ни и това, че подразделения на въоръжените сили на Украйна, подготвени от инструктори от НАТО, биват прехвърляни към линията на съприкосновение в Донбас“, каза Грушко.

Той изрази безпокойство и във връзка с това, че политическият курс на НАТО е придобил формата на военно планиране. „И това е изключително опасно. Военното планиране, насочено срещу Русия, неизбежно ще генерира и враждебна политика“, отбеляза той.

По думите му, НАТО трябва през цялото време да обяснява пред обществото защо алиансът харчи такива ресурси за париране на заплаха от изток. „За всички е ясно, че такава заплаха не съществува“, подчерта Грушко.

За усилването на НАТО на източните граници

На конфронтационните действия на НАТО по отношение на Русия задължително ще последва военнотехнически отговор, каза още руският представител в алианса.

„Предлагат ни конфронтационен дневен ред, в които ние изобщо не сме заинтересовани. В НАТО трябва да разбират, че от военна гледна точка всички тези мерки ще имат само обратен ефект. Очевидно е, че от наша страна задължително ще последва военнотехнически отговор“, каза Грушко.

В същото време той отбеляза, че усилията на НАТО, насочени към увеличаването на сигурността на европейските страни чрез разполагане на сили на алианса на териториите им, „всъщност подкопават тази сигурност“.

Грушко заяви още, че увеличавайки военната си активност в близост до руските граници, НАТО подкопава доверието между страните. „Фундаменталният проблем е в това, че никакви козметични подобрения на мерките за доверие няма да могат кардинално да променят негативните тенденции в областта на военната сигурност. Единствено отказът на НАТО от днешната политика и военно строителство в духа на сдържането от времето на Студената война може кардинално да заздрави ситуацията и да създаде предпоставки за начало на разговор за мерките на доверие… Това е път за никъде“, заяви Грушко.

Той подчерта, че до „неотдавна“ положенията в Основополагащия акт Русия-НАТО от 1997 г., според който алиансът е задължен да не разполага на границата с Русия „значителни бойни сили“, служеха за опора на сигурността в Централна Европа. „Днес НАТО следва противоположен курс, увеличавайки военния си потенциал“, отбеляза Грушко.

Той подчерта, че Русия е предлагала мерки за усъвършенстване на акта, но ответна реакция от страна на НАТО не е последвала. „Навремето Русия внесе конкретни, изразени в количествени показатели за въоръжението в основните категории, предложения относно това, което ние разбираме под „съществени бойни сили“. Не последва реакция от страна на НАТО“, каза той.